L'empresa gironina d'especialitats italianes Casa Modena, amb seu a Riudellots de la Selva, ha entrat en liquidació després de no poder remuntar un deute de 3,2 milions d'euros (MEUR). La firma, que té una quarantena de treballadors, està formada per les societats Casa Modena i Piafoc SL. Centra la seva activitat en produir i comercialitzar pizzes artesanals, apart d'altres productes italians (com pastes, postres o vi). La crisi econòmica, però, li ha passat factura. L'empresa ha hagut d'ajustar costos, adaptar-se a uns marges de benefici menors i no ha pogut assumir les despeses (entre d'altres, la inversió derivada del trasllat a una nova nau). Casa Modena va presentar concurs de creditors a principis d'any, però l'advocat de la firma, Francesc Rebled, assegura que tot i la liquidació, "la continuïtat de l'activitat, la marca i la plantilla està assegurada". De fet, ja hi ha una nova empresa interessada en adquirir-la, que ha presentat formalment una oferta de compra davant el Jutjat Mercantil.

L'empresa Casa Modena SL va néixer l'any 2002 a Riudellots de la Selva. Compta amb una quarantena de treballadors i té dues branques d'activitat. Una és la que es dedica a la producció d'especialitats italianes, que es venen sota la marca 'Maestro di Modena'. L'altra, per a la qual es va crear la societat Piafoc SL, és la que comercialitza els productes gastronòmics.

El catàleg de Casa Modena SL està format, sobretot, per pizzes artesanals. L'empresa en produeix més d'una vintena de varietats, que complementa amb pastes, postres, snacks (grissini) i vins (lambrusco). Des dels inicis, Casa Modena SL es va establir a Riudellots de la Selva, i ara fa uns set anys es va traslladar a una nau del polígon industrial del municipi (on manté una botiga pròpia).

La crisi econòmica, però, ha passat factura als números de l'empresa, que arrossega un deute de 3,2 MEUR. "La conjuntura del mercat va obligar-la a ajustar costos i, això, lligat a una baixada de producció, ha fet que no es pogués assumir el passiu", detalla l'advocat de Casa Modena SL, Francesc Rebled.

La davallada de vendes, del marge de benefici i no poder retornar les inversions dutes a terme van obligar l'empresa a presentar concurs de creditors -l'antiga suspensió de pagaments- davant el Jutjat Mercantil. Ara, Casa Modena SL ha entrat en liquidació i, de fet, el jutge ja ha obert el procés per a la venda de la unitat productiva (és a dir, les naus i l'activitat).

Oferta de compra

Rebled detalla, però, que el concurs es va presentar "amb voluntat de continuïtat" perquè de fet ja hi ha una nova firma que s'ha interessat en adquirir l'empresa. La nova companyia -de la qual no se n'ha desvetllat el nom- ja ha presentat una oferta formal de compra davant del Mercantil.

L'oferta inclou adquirir la nau de Casa Modena SL, assumir-ne la marca i l'activitat (tant la producció com la comercialització d'especialitats) i subrogar la plantilla. "La producció està garantida, així com l'atenció als clients", precisa l'advocat.

Entre els principals clients de Casa Modena hi ha El Corte Inglés. L'empresa gironina hi ven les pizzes i altres especialitats italianes a través de la secció 'gourmet' que té la cadena. Casa Modena havia tingut botigues pròpies a Girona, Vic i Granollers. En els darrers anys, però, les ha tancades i només manté oberta la que té a la seu de Riudellots de la Selva.

Francesc Rebled confia que el Jutjat Mercantil doni llum verda a l'oferta de compra que ha fet la nova empresa (que, de fet, ja ha fet algunes inversions a Casa Modena SL). El procés per tancar la liquidació i dur a terme el canvi de mans podria ser efectiu en un termini d'entre dos i tres mesos.