Els governs de Catalunya, de la Comunitat Valenciana i de les Illes Balears fan front comú a favor d'un model innovador de gestió de la flota de pesca d'arrossegament mediterrània que garanteixi, alhora, el futur del sector i la recuperació dels recursos marins, en el marc d'una gestió pública dels recursos pesquers en corresponsabilitat amb el sector.

Els tres territoris, que concentren el 80% de les 612 embarcacions d'arrossegament del litoral mediterrani espanyol, han elaborat una proposta conjunta que dona resposta a la Comissió Europea, que ha instat els Estats membres a prendre mesures urgents per posar fi al mal estat crònic dels recursos pesquers a la regió. A més, aquesta proposta contrasta amb l'aposta del Ministeri d'Agricultura que podria conduir a una concentració dels drets d'accés als recursos pesquers per a aquest sector, de la mà d'una desregulació de la gestió des dels poders públics.

La proposta -signada per la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Meritxell Serret; la consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Generalitat Valenciana, Elena Cebrián; i el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca del Govern de les Illes Balears, Vicenç Vidal- ha estat adreçada a la ministra d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, Isabel García Tejerina. Els governs de Catalunya, Comunitat Valenciana i les Illes han treballat en aquesta proposta conjunta que aposta per una gestió comunitària dels dies de pesca totals anuals, que serien gestionats per les confraries de pescadors sobre la base d'uns totals d'esforç anual permissible establerts per l'administració d'acord amb les recomanacions científiques. Amb aquesta proposta es vol reforçar la naturalesa de bé públic dels recursos pesquers, de manera que sigui l'Administració la que tingui la darrera paraula en la seva gestió global, alhora que fomenta la corresponsabilitat del sector de deixar a les seves mans la responsabilitat a nivell local.

La proposta persegueix la recuperació dels recursos pesquers mitjançant una reducció substancial i progressiva de l'esforç de pesca, d'acord amb l'assessorament científic, de manera compatible amb el manteniment de l'actual massa crítica del sector, amb l'impuls a la valorització del producte i la millora de la comercialització. Addicionalment, es fan unes reflexions sobre l'adopció de mesures sobre la pesca del peix blau. En aquest sentit, també es preveu una sol·licitud sobre la minoració de l'esforç mitjançant la reducció dels dies de pesca, o disminució de les captures en sardina i seitó, entre altres tipus de mesures.

Una Comissió Tècnica de Seguiment formada per les administracions, sector i científics vetllaria pel reajustament adaptatiu del pla, que tindria una vigència de 5 anys a partir del 2018, amb una revisió al final del tercer any. Responsables del Ministeri havien informat les autonomies i el sector que estan estudiant la introducció d'un sistema de quotes individuals transferibles d'esforç pesquer per al sector de l'arrossegament mediterrani, que «podria conduir a una concentració i privatització de l'accés al recurs», assenyalen els Governs regionals.