Un informe internacional situa Finlàndia com el país de la Unió Europea amb més restriccions per menjar, beure i fumar, mentre que a l'extrem oposat hi ha la República Txeca i Espanya apareix en el lloc dinou dels Vint-i-set. Es tracta d'un informe d'Epicenter, una xarxa privada integrada per diversos gabinets d'anàlisi de diferents països europeus i, en el cas d'Espanya, va ser difós per Foro Regulación Inteligente, la intenció del qual és simplificar l'entorn normatiu en favor de l'activitat empresarial. «Menjar, beure i fumar a Europa» és el títol d'aquest informe coordinat per Christopher Snowdon, que dirigeix l'àrea d'economia i estil de vida a l'Institute of Economic Affairs del Regne Unit.

L'objectiu del treball és conèixer quins són els millors i pitjors països de la Unió Europea a l'hora de menjar, beure i fumar. Per esbrinar-ho, s'han tingut en compte prohibicions de consum, restriccions publicitàries, vetos, imposicions fiscals i altres mesures de regulació.

Amb la denominació d'«Estat mainadera» es designa el que aplica normatives que, segons el parer d'aquests gabinets de pensament, «busquen noves formes de limitar la facilitat amb què els consumidors europeus mengen, beuen i fumen». El país que lidera la classificació de l'Estat Mainadera 2017 és Finlàndia, que comparteix el podi amb el Regne Unit i Irlanda, mentre que en els últims llocs estan Eslovàquia, Alemanya i la República Txeca.

En el cas concret d'Espanya «segueix sent un dels països europeus que menys restriccions adopta en el camp del menjar i pel que fa a l'alcohol», segons el document, que adverteix sobre propostes «com la d'introduir un impost a les begudes ensucrades o un impost als greixos».

L'informe critica que la política de l'«Estat Mainadera» té conseqüències «negatives» en diferents àmbits: «suposa un encariment del menjar, la beguda i el tabac, el que colpeja especialment les rendes baixes. També pot suposar l'auge del contraban o del mercat negre i perjudica sectors vitals per a l'ocupació i l'activitat en oci i restauració».

En el cas concret d'Espanya, el document assegura que l'economia del país es recolza en la puixança de camps com la forma de vida espanyola i «segueix marcant distàncies amb bona part dels nostres veïns europeus, de manera que el grau de paternalisme regulador es manté en nivells inferiors a la mitjana comunitària». «Tot i això, l'evolució observada en l'última dècada no ha estat positiva i Espanya ha anat apostant per moltes de les idees de l'Estat Mainadera», afegeix.

La qualificació obtinguda per Espanya «anirà a pitjor un cop es consideri l'impacte de la Llei de Seguretat Alimentària i Nutrició, que impedeix la venda de determinats aliments i begudes a les cafeteries i màquines expenedores de col·legis i instituts», estableix l'informe, que ha estat elaborat per Epicenter.