Girona s'ha situat com la segona demarcació amb la taxa més alta de contractes indefinits de l'Estat, just per darrere de Madrid. Al maig es van fer 27.463 contractes a Girona, fet que significa un 5,2% més que a l'abril i el 7,26% més que al maig de l'any passat. El 85% dels contractes firmats al maig eren temporals i el 15%, indefinits. Aquest 15% suposa la segona major taxa de contractació indefinida de l'Estat després de Madrid, tot i que a Girona la contractació temporal vinculada al sector turístic és molt elevada.

Per altra part, pel que fa a la gent que es troba a l'atur, a l'abril es pagaven a Girona 22.475 prestacions de desocupació, amb un import mitjà de 799 euros. Si aquesta dada es compara amb el nombre total d'aturats, s'observa que el 42% dels aturats registrats a Girona no rep prestació de desocupació.

El nombre de persones inscrites a les oficines del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) a Girona es va situar al maig en 36.751 desocupats, cosa que suposa 1.895 aturats menys que a l'abril, segons va publicar ahir el Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social. En relació amb al maig de l'any passat, la caiguda ha estat de 5.595 persones, un 13,21%.

Les xifres d'afiliació a la Seguretat Social a les comarques gironines també mostren aquesta positiva evolució del mercat de treball. Durant el maig, es van registrar 6.496 noves altes, de manera que hi ha un total de 317.399 gironins amb alta laboral. En el darrer any, s'han creat a Girona 13.367 llocs de treball.

En el conjunt de Catalunya hi ha 409.490 desocupats, el que suposa una xifra no es veia a la sèrie històrica d'aquesta demarcació des del mes de novembre del 2008, ara fa nou anys. En relació amb al maig de l'any passat, després d'encadenar 47 mesos seguits de descensos de taxes interanuals, la caiguda ha estat de 60.715 persones, el 12,91%, el percentatge més gran que s'observa en la sèrie històrica catalana des de l'octubre del 1999 (-14,31%).

La davallada en més de 16.000 persones aturades al maig és la disminució més gran registrada en aquest mes des de 1999. S'acumulen, així, 47 mesos de descensos, una dada que el secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, va valorar positivament i ho va justificar amb la previsió d'una bona campanya d'estiu. Tanmateix, Ginesta es va voler reservar «l'eufòria» per a després de l'estiu per comprovar «quanta d'aquesta ocupació es consolida». Ginesta va recordar que l'increment interanual d'afiliats a la seguretat social ha estat de 132.500 persones, l'augment més gran des del novembre de 2008, i que suposa un increment del 4%, el més gran també, des del maig de 2006.

Ginesta també va voler destacar que l'increment interanual de persones que cotitzen a la seguretat social ha estat de 132.500 persones de mitjana, una dada «molt positiva» per a les pensions i per «empènyer» el sistema de pensions sostenible. Per a Ginesta, aquesta dada ha estat la més positiva des del novembre de 2008, fet que situa en 3,3 milions el nombre d'afiliats a Catalunya, un increment del 4%, que representa el més positiu des de maig de 2006.

Comissions Obreres (CCOO) i la UGT de Catalunya van valorar de manera positiva la reducció de l'atur, encara que van recordar que el mercat laboral continua amb un model de creixement vulnerable i precari. CCOO va insistir que el mercat de treball continua sense créixer en sectors d'alt valor afegit ni en ocupació estable i de qualitat.