El Banc Santander ha anunciat aquest dimecres l'adquisició del Banc Popular per un euro, segons ha comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). L'operació obligarà l'entitat presidida per Ana Botin a ampliar el seu capital en 7.000 milions d'euros per fer front a les provisions requerides per reforçar el balanç del Banc Popular. En els darrers dies, l'entitat s'havia desplomat a la borsa i, de fet, instants abans d'anunciar-se l'operació, la Comissió Nacional del Mercat de Valors n'havia suspès la cotització per "concurrències que podien pertorbar el normal desenvolupament de les operacions". El Banc Popular travessa una situació molt delicada per l'acumulació d'actius tòxics relacionats amb el sector immobiliari que havien motivat, fins i tot, un avís del Banc Central Europeu segons el qual si no s'aconseguia l'equilibri calia liquidar-lo.

Les accions de Banc Popular van tancar aquest dimarts amb una caiguda del 6,21% fins a situar-se en els 0,317 euros, encadenant vuit jornades negatives i s'ha deixat més de la meitat del valor en les darreres cinc sessions.

Aquest matí, el Banc Central Europeu també ha emès un comunicat en què advertia, amb data d'ahir, que el Banc Popular havia patit un "deteriorament" de la seva liquiditat i que estava exposat a una possible fallida per la impossibilitat de fer front a les seves obligacions.

L'adquisició s'ha produït després de la subhasta portada a terme pel Fons Únic de Resolució (FUR) i el FROB, en què el Santander ha estat l'entitat adjudicatària escollida i pagarà un euro com a valor simbòlic. Com a resultat, la resolució no implica ajudes públiques. Per la seva banda, l'entitat presidida per Ana Patricia Botin assegura que l'ampliació de 7.000 milions està "assegurada" i que els actuals accionistes del Santander tindran dret de subscripció preferent.

La integració de les dues entitats reforçarà les franquícies del grup a Espanya i Portugal. Així, a l'Estat, l'entitat resultant operarà sota la marca Santander i es convertirà en el banc líder en crèdits i dipòsits, amb 17 milions de clients, una quota de mercat en crèdit del 20% i una quota del 25% en pimes, un sector "clau per al creixement de l'economia espanyola". D'altra banda, el Santander sosté que la integració "permetrà millorar la diversificació de la cartera de negoci, amb més pes en segments que aporten major rendibilitat en un moment positiu del cicle econòmic".

A Portugal, l'entitat resultant operarà sota la marca Santander Trotta i ampliarà la seva quota de mercat, fins als 4 milions de clients.

Segons el Santander, està previst que l'operació generi un retorn de la inversió del 13%-14% i un augment del benefici per acció el 2019. Per situar en el nivell de provisions i de capital del Banc Popular en línia amb la resta del Grup, el Santander farà 7.900 milions d'euros de provisions addicionals per a actius improductius, inclosos pels 7.200 milions d'euros per a actius immobiliaris. Això portarà el nivell de cobertura del risc vinculat a l'activitat immobiliària del 45% al 69%, bastant per sobre la mitjana del sector, que és del 52%. L'objectiu, però, és que aquests actius immobiliaris es redueixin en la línia del què ha anat fent el Santander els darrers anys.

La presidenta del Banc Santander ha donat la "benvinguda" als clients del Banc Popular i ha promès "treballar dur per oferir-los el millor servei durant aquest període de transició i en el futur". Segons Botín, el banc resultant "enfortirà la diversificació geogràfica del Grup en un moment de millora del cicle tant a l'Estat com en Portugal".