Perelada Vins i Caves va anunciar ahir la construcció del seu nou celler, un ambiciós projecte que marcarà una fita per la companyia i per a la DO Empordà: el projecte s'ha confiat al reconegut despatx d'arquitectes RCR i suposarà una inversió de 30 milions d'euros.

L'estudi olotí, integrat per Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta, ha ideat un projecte guiat per la voluntat d'integració plena en l'entorn i de crear un edifici atemporal i, a la vegada, dotat d'una forta personalitat.

El nou celler de Castell de Perelada entrarà en funcionament el 2019 i pretén ser el primer d'Europa en comptar amb la certificació ambiental i energètica LEED® BD+C, un segell desenvolupat pel U.S. Green Building Council, que acreditarà la sostenibilitat i alta eficiència del seu disseny i construcció.

«Amb el nou celler ens proposem crear un edifici singular a partir d'una arquitectura que es recolza en una concepció ferma i global que cerca connexions entre l'exterior i l'interior i que permetrà aconseguir una imatge única i pròpia que identificarà tant el projecte com els vins de Perelada», va afirmar Rafael Aranda.

La nueva bodega de Perelada Vinos y Cavas from Atoom Studio on Vimeo.

El nou celler, amb un sol nivell de construcció, ocuparà més de 18.200 metres quadrats que, gairebé en la seva totalitat, seran d'obra nova.

La seva ubicació serà a una parcel·la contigua a «la Granja», una edificació rural d'aires palatins projectada el 1941 per Adolf Florensa -gran impulsor de la reforma del nucli antic de Barcelona que es va iniciar als anys vint- i situada sobre una plataforma elevada uns 10 metres respecte a la resta de la parcel·la.

«Des del principi vam tenir clar que volíem reforçar el caràcter del lloc i no entrar en conflicte amb l'obra existent. D'aquesta manera, vam pensar en una peça que sortís d'aquesta singularitat», explica l'arquitecte.

«Completarem aquest pla superior exterior obtenint com a resultat un nou paisatge, un sòl en moviment sobre el terreny actual que, a través de la formalització en franges, s'entendrà com un volum lligat a la seva topografia, quedant absolutament integrat i allunyant-se de la idea convencional d'edifici», va relatar Aranda.

«A partir del concepte propi de la Granja com a mirador sobre el paisatge, la construcció aprofitarà el desnivell, s'enfilarà al mur que delimita la plataforma de la casa pairal i es perllongarà fins als límits definits pels camins, convertint-se en un talús que connecta els dos nivells que configuren el lloc. És així com aconseguirem uns espais amb la superfície i el volum necessaris, amb una acurada presència exterior respectuosa amb el paisatge», va explicar.

La concepció de l'espai interior també suposa un repte des del punt de vista arquitectònic, ja que l'absència de pilars farà possible que sigui totalment diàfana. Un altre tret rellevant serà el de les grans entrades de llum que il·luminaran naturalment la totalitat de la nau.

També destaca que tot el disseny arquitectònic ha estat pensat per reduir el consum energètic de l'edifici. Tant el celler com «la Granja» comptaran amb un nivell elevat d'aïllament tèrmic. Un altre dels punts clau del disseny sostenible del projecte és la gestió de l'aigua de pluja mitjançant un dipòsit pluvial i una xarxa de drenatge que facilita la infiltració de l'aigua cap al subsòl

El plantejament sostenible també està present als exteriors de la parcel·la, maximitzant l'espai obert amb sòls permeables i d'ombra amb espècies vegetals autòctones o adaptades al clima mediterrani.