L'organització agrària Asaja veu perillar les exportacions de fruita i verdura de productors espanyols al Regne Unit per culpa del Brexit. Temen que els britànics es decantin per països del Magreb, amb els quals tenen previst signar convenis. El president d'Asaja Lleida, Pere Roqué, juntament amb el vicepresident de l'entitat agrària a nivell estatal i president d'Asaja València, Cristóbal Aguado, van participar dijous passat en el Comitè Mixt Franco-Italo-Espanyol de Fruites i Verdures que es va celebrar a Roma convocat pels ministeris d'Agricultura dels països implicats.

Asaja adeverterix de les conseqüències que l'activació formal del Brexit pot tenir en les exportacions agràries cap al Regne Unit, ja que està previst que signi convenis amb països del Magreb, segons Roqué. Espanya és un dels principals proveïdors de fruita i verdura del mercat britànic «i veiem perillar aquest important flux comercial», va afegir.

Els productors també van posarde manifest el malestar dels associats d'Espanya pel control de sanitat en les importacions de productes de fora de la Unió Europea. «Molta fruita i verdura de països extracomunitaris usen productes que tenim prohibits a la UE», va exposar els representants d'Asaja. «Volem saber si aquesta fruita i verdura arriba a les nostres taules», van afegir. En aquesta línia exigeixen, de nou, que la normativa s'apliqui igual a tots els productes que s'importin.

D'altra banda, l'organització denuncia que «continuen entrant pomes de Polònia a preus ruïnosos» i que això «està ocasionant que la campanya al nostre país sigui desastrosa per als nostres pagesos, ja que enfonsen els preus». Finalment, Asaja trasllada la preocupació per la campanya de fruita d'os que tot just ha començat. «Fa tres anys que els preus es desplomen i que no podem aguantar un altre any amb aquesta tendència», han reblat.

Per la seva banda, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) també alerta que el mercat de la poma està «col·lapsat», amb poques operacions i amb estocs de la varietat Golden «molt superiors als de fa un any». L'organització també ho va constatar després de participar en la reunió del Grup de Contacte França-Itàlia-Espanya, a Roma convocat per analitzar el mercat de fruita de llavor. Segons el responsable de fruita de la FCAC, Albert Capdevila, aquesta situació es deu a l'elevada producció de poma, sobretot de Golden, que se suma «a un mercat cada vegada més limitat perquè, a més del veto rus, estan sorgint problemes amb l'exportació als països del nord d'Àfrica causats per la crisi econòmica i el proteccionisme polític». La Federació de Cooperatives demana que es faciliti l'arrencada d'arbres per reduir la producció.

En concret, a FCAC ha sol·licitat que s'estableixin línies de suport per a l'arrencada en les explotacions d'arbres vells, que produeixen fruita de menor qualitat, com a mesura per reduir els volums que es posen al mercat. Igualment, afirmen, caldria una reestructuració del sector facilitant l'arrencada en les explotacions dels productors que passen a situació de jubilació.

Albert Capdevila argumenta que «aquestes mesures, juntament amb les previsions de descens de la producció en els principals països productors per a la pròxima campanya, podrien ajudar a descongestionar un mercat que es troba en situació crítica». En concret, es preveu un descens de prop del 50% de la producció de poma a Polònia -principal país productor; a Itàlia, la disminució seria del 20%; a França, del 15% i, a Espanya, del 5%.