24 de juny de 2017
24.06.2017

Els autònoms jubilats podran cobrar tota la pensió i treballar

?Una reforma preveu que els autoocupats puguin deduir fins a 12 euros diaris per despeses de menjar fora de casa ?La nova normativa preveu ampliar de 6 a 12 mesos la tarifa reduïda de 50 ?

23.06.2017 | 21:16

Els autònoms que arribin a l'edat de jubilació podran cobrar el 100% de la pensió i continuar treballant, segons una esmena que han pactat el PP, Ciutadans, PDeCAT i el PNB perquè sigui inclosa en la nova llei que reformarà diferents aspectes del règim especial dels també anomenats treballadors per compte propi. En principi, el requisit principal perquè l'autònom pugui compatibilitzar el treball i el cobrament ple de la pensió és que tingui almenys un assalariat en plantilla.

En l'actualitat, és possible treballar després de l'edat de jubilació i alhora que es percep la pensió, però aquesta última es redueix al 50%, independentment de la jornada que es treballi i de l'activitat que es realitzi. Aquesta modalitat, en vigor des d'una reforma del 2013, es denomina «jubilació activa» i ja és utilitzada principalment pels autònoms.

La informació que ha transcendit sobre aquesta novetat de l'anomenada Llei de Reformes Urgents del Treball Autònom no precisa si qui s'aculli estarà obligat a cotitzar a la Seguretat Social. En la fórmula de la «jubilació activa» es cotitza únicament per incapacitat temporal i contingències professionals, més una «cotització especial de solidaritat», equivalent el 8% i que no computa per a les prestacions.

L'acord entre el PP, Ciutadans i les dretes nacionalistes arriba mesos després que la ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, llancés una proposta general perquè sigui compatible el cobrament del 100% de la pensió i continuar treballant, tant per a assalariats com per a autònoms. Aquesta idea s'incorporarà als debats de la Comissió del Pacte de Toledo sobre reformes futures per preservar la sostenibilitat financera de les pensions.

En aparença, compatibilitzar el treball i el cobrament complet de la pensió no suposa un estalvi per al sistema tret que s'estableixi el pagament d'una cotització. No obstant això, la proposta sí que podria fer que afloressin situacions ara fraudulentes: les d'aquells autònoms que en certes activitats (l'hostaleria, per exemple) continuen de manera irregular treballant en el negoci encara que van aconseguir l'edat de jubilació i perceben el 100% de la pensió.

La llei que tramita el Congrés també incrementa la protecció social dels autònoms, especialment en el cas de les dones i en circumstàncies com la baixa per maternitat.

Així mateix, s'inclou l'ampliació de sis a dotze mesos de la tarifa reduïda de 50 euros en la cotització a la Seguretat Social per als nous emprenedors. S'estableix així mateix que els autònoms podran deduir de les seves declaracions tributàries fins a dotze euros diaris de despeses de manutenció quan es vegin obligats a menjar fora de casa per motius de treball. Aquells que treballin als seus domicilis també podran deduir el 20% de les despeses d'aigua, llum, electricitat i telèfon de la casa.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema