Els jutjats de Primera Instància habilitats a cada província per gestionar els litigis relacionats amb les clàusules terra van registrar prop de 16.000 demandes (15.801) al juny, segons l'última actualització del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

D'acord amb les dades conegudes ahir, el jutjat de Madrid va concentrar en el seu primer mes de funcionament el gruix de les reclamacions, 2.803, seguit de Barcelona, amb 1.033 i València, amb 834, mentre que Ceuta tanca la classificació amb 13 procediments interposats per particulars davant la seva seu especialitzada.

Fuentes del CGPJ estimen que, en cas de mantenir-se l'actual ritme d'entrada, aquests jutjats podrien tancar el seu primer any d'activitat amb un total de 192.245 expedients.

Les xifres inclouen les dades proporcionades pel Ministeri de Justícia sobre demandes presentades de forma electrònica a través de la plataforma LexNET en les comunitats autònomes que disposen d'aquest sistema, mentre que en el cas de Cantàbria, Catalunya, Navarra, País Basc i Comunitat Valenciana, han estat oferts pels mateixos Tribunals Superiors de Justícia.

Entre els supòsits comptabilitzats es troben, a més de litigis per clàusules sòl, reclamacions sobre altres aspectes de la contractació hipotecària com són el venciment anticipat, els interessos moratoris, les hipoteques multidivisa o les despeses de formalització d'hipoteca.

El passat 1 de juny va entrar en vigor el pla d'urgència aprovat pel CGPJ davant el previsible augment de demandes després que el desembre passat el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) reconegués la total retroactivitat.