L'empresa aragonesa Piensos Costa passarà a fer-se càrrec de la unitat productiva de l'empresa xarcutera Casademont. El magistrat Hugo Novales, va dictar una interlocutòria aprovant el pla de liquidació de la càrnia i, en paral·lel, va autoritzar l'operació perquè Casademont canviés de mans. La venda de la unitat productiva -és a dir, les fàbriques i la resta d'actius- s'han fet «a favor de la millor oferta». Precisament, la que va presentar el Grup Costa, a través de la seva filial Genètic Port S.L., per un import de 21.935.000 euros. La resolució, però, encara no és ferma i admet recurs. Casademont va presentar concurs de creditors amb un deute que pujava a 25 MEUR. L'empresa d'embotits, amb seu a Bonmatí havia baixat un 40% la facturació en els darrers cinc anys i havia reduït plantilla en més de 100 treballadors.

El jutge mercantil de Girona Hugo Novales va ser l'encarregat d'assignar a la companyia de pinsos les dues fàbriques i la subrogació dels contractes dels 200 treballadors de Casademont. Cuatrecasas va assessorar a Casademont davant la incapacitat de l'empresa de fer front a uns deutes financers i amb els proveïdors que pujava fins prop de 35 milions d'euros, a més del retard en el pagament de les nòmines dels seus empleats. Una part d'aquest deute es deu segons la càrnia a les successives inversions que van realitzar entre 2008 i 2009 per renovar maquinària i tecnologia de llescats.

El concurs va presentar-se a principis de juliol i Piensos Costa va presentar la seva oferta a Casademont, que de fet ja li havia atorgat finançament per pagar al comptat els seus poveïdors, essent doncs l'opció més clara de cara a la subhasta. I tot i això, la compradora va haver de millorar l'oferta inicial davant l'amenaça d'una oferta de l'aragonesa Grupo Jorge, que havia entrat a la licitació. Piensos Costa es queda un negoci que factura uns 30 milions d'euros, sense cap deute i podrà utilitzar-ne a més la marca, que des d'aquest moment queda deslligada de la família Casademont (i de la gestora de la firma, Adriana) després de més de 60 anys en actiu. Els seus dos centres de treball es troben a la província de Girona, l'un a Bonmatí i l'altre a Palol de Revardit.

Deu anys de pèrdues

L'última dècada va deixar diversos exercicis de l'empresa Casademont en números vermells, a més d'emprendre diverses mesures laborals d'entre les que destaca una important retallada salarial l'any 2013. Va ser un dels eixos d'un pla estratègic que també apostava per racionalitzar la cartera de clients i productes (apostant per gammes més altes), impulsar la innovació i la presència de Casademont als mercats exteriors, d'entre els quals destaca la incorporació de les vendes al mercat rus l'any passat i que aquest 2017 es preveu augmentar un 50%.

Casademont va tancar l'exercici 2015 amb 418.000 euros de beneficis, fet que li suposava deixar enrere quatre anys de números vermells, amb unes pèrdues d'un milió d'euros l'any anterior.

L'any 2015, la companyia va refinançar un deute de 24 milions d'euros amb 8 bancs. Va ser llavors quan l'empresa d'embotits va començar a emprendre negociacions per trobar inversors per fer net dels seus deutes financers.