Les rebaixes d'aquest estiu han complert les expectatives de l'associació de comerciants Girona Eix Centre Comercial. Les xifres de creixement respecte a l'any passat varien d'un 2% a un 3%, en consonància amb el que s'esperava a l'inici de la temporada. Les rebaixes van començar al juliol i tenen previst acabar el 31 d'agost. Aquestes, però, són dates estimades, ja que la nova regulació no fixa ni l'inici ni el final de la campanya.

«Estem parlant en termes generals, ja que potser alguns sectors fins i tot et diran que hi han perdut, però la suma del conjunt diu que ha anat millor que l'any passat, ja que es va millorant respecte a la caiguda de vendes que va suposar la crisi», exposa la gerent dinamitzadora del Girona Centre, Mònica Bartrina. Les xifres de creixement són bones i les vendes dels comerços pugen de forma esglaonada. «S'ha anat fent de forma progressiva, no passa com abans, que l'1 de juliol hi ha cues, la gent no ve tota de cop justament per la liberalització que s'ha fet del sector», recorda Bartrina. «Seguim demanant que es regularitzin les dates de les rebaixes», insisteix la gerent, una reivindicació que la nova Llei Catalana de Comerç aprovada aquest juliol no ha satisfet els petits i mitjans comerciants, que diuen que la liberalització del comerç els perjudica davant les grans firmes. «En no fixar dates, hi ha comerços que comencen molt d'hora i l'efecte imitació fa que tot s'avanci», diu Bartrina.

Tot i així explica que se solen respectar força els tempos. Segons la gerent, els mesos ideals per fer rebaixes són durant l'agost a l'estiu i el mes de febrer pel que fa a l'hivern, i seria més òptim que comencessin més tard del que es fa actualment. L'associació considera que el turisme a Girona s'ha mantingut en termes generals als nivells de l'any passat, o si ha pujat, ho ha fet lleugerament, sense suposar una pujada massa significativa. Segons Bartrina, aquest repunt no s'hauria acabat de notar a causa del que podria ser una disminució de la qualitat del perfil turístic a Girona aquest estiu, més enfocat en altres activitats.

L'Agència Catalana de Consum recomana que les rebaixes siguin del 7 de gener al 6 de març i de l'1 de juliol al 31 d'agost. Tot i així, aquestes dates no són obligatòries des que el Tribunal Constitucional va anul·lar el 2016 diversos preceptes de la llei catalana de comerç, donant prevalença a la llei espanyola, que no circumscriu les rebaixes a un període concret.