El centre tecnològic Eurecat treballa actualment en un projecte per millorar l'eficiència dels parcs eòlics. Ho fa des del Parc Científic i Tecnològic de la UdG participant en CIMEC, una iniciativa que permet optimitzar els processos per obtenir aquest tipus d'energia renovable sense desgastar tant la maquinària.

Segons explica el delegat d'Eurecat Girona, Arcadi Castanyer al web XPCAT (la xarxa de Parcs Científics i Tecnològics de Catalunya), el projecte permet a les empreses «eliminar rebutjos per falta de qualitat superficial i reduir el sobrecost per reprocessats». És a dir, buscar la manera d'optimitzar la mesura de la rugositat en peces de molins de vent per estalviar despeses.

L'investigador destaca que «d'aquesta manera s'optimitzen els paràmetres del procés per augmentar les ràtios d'arrencada de material i s'eviten inestabilitats de procés com el chatter o l'aparició de vibracions auto-excitades».

Concretament, el projecte desenvolupa una fresadora de carner amb un sistema de diagnòstic automàtic de qualitat de peça pel mecanitzat de carcasses de compressor de turbines de gas i una rectificadora vertical per a la fabricació de rodaments per aerogeneradors.

«Apliquem els avenços en sensòrica i intel·ligència artificial al control i l'optimització de processos de fabricació. És un pas més cap a la màquina intel·ligent», apunta el delegat d'Eurecat Girona.

Castanyer realitza la seva tesi doctoral en l'àmbit del projecte, en el marc d'un doctorat industrial en col·laboració amb la Universitat de Girona. Joaquim de Ciurana i Guillem Quintana són codirectors de la Tesi on s'emmarca el projecte CIMEC, que ha permès crear quatre nous productes dividits en tres nivells en els àmbits de la mecatrònica i la màquina-eina, i té previst generar una patent.

La iniciativa està liderada per les empreses Soraluce i Danobat, dedicades a la fabricació de màquines-eina i Ingeteam, especialitzada en enginyeria elèctrica i electrònica. A banda d'Eurecat, també hi participa el centre tecnològic basc IK4-Ideko. CIMEC ha rebut finançament estatal en el marc del programa Retos-Colaboración 2016, emmarcat en l'àmbit R3:»Energia segura, eficient i neta».