L'economia espanyola ha registrat un creixement trimestral del 0,9% en el segon trimestre del 2017, segons va publicar aquest dijous l'INE. Aquesta taxa és una dècima superior a la registrada entre gener i març, és a dir, durant el primer trimestre de 2017. El creixement del PIB respecte al mateix trimestre de l'any anterior se situa en el 3,1%, davant del 3,0% del trimestre precedent. Les taxes de creixement trimestral i anual coincideixen amb les publicades en l'estimació avanç del PIB trimestral el passat dia 28 de juliol.

La contribució de la demanda nacional al creixement anual del PIB és de 2,4 punts, una dècima superior a la del primer trimestre (2,3 punts). Per la seva banda, la demanda exterior presenta una aportació de 0,7 punts, un registre similar al del trimestre passat.

Demanda exterior i oferta

Pel que fa a la demanda nacional, la despesa en consum final presenta una variació anual més gran que la registrada el primer trimestre (2,2% enfront del 2,0%), mentre que la inversió en capital fix presenta un creixement menor, passant del 3,9% al 3,4%. La contribució de la demanda exterior neta de l'economia espanyola al creixement anual del PIB trimestral és de 0,7 punts, registre anàleg al de l'anterior trimestre, com a conseqüència d'una frenada del creixement respecte al trimestre anterior similar de les exportacions i de les importacions. Les exportacions de béns i serveis disminueixen 2,8 punts el seu ritme de creixement, passant del 7,3% al 4,5%. Pel que fa a les importacions de béns i serveis, aquestes disminueixen 2,9 punts, del 5,7% al 2,8%. Des del punt de vista de l'oferta, destaca l'augment trimestral en quatre desenes de la indústria (0,8 %) i en una desena del sector serveis (0,8 %), dins del com van avançar en major mesurada les activitats professionals (2,1 %), la informació i comunicacions (1,8 %) i el comerç, transport i hostaleria (0,9 %).

El sector de la construcció va ralentir el seu avanç a l'1,5 %, mentre que el sector primari (agricultura, ramaderia, silvicultura i pesca) va retrocedir un 2,6%, enfront de l'augment del 2,5 % del trimestre anterior.

L'ocupació va créixer a major ritme en totes les branques d'activitat respecte a un any abans: el 5,5 % en l'agricultura, el 2,9 % en la indústria, el 5,1 % en la construcció i el 2,4 % en els serveis.