Nou pas enrere en la salut laboral i la prevenció de riscos a les empreses gironines. Segons dades del departament d'Empresa, a Girona es van registrar nou accidents laborals mortals entre els mesos de gener i juny. Això suposa igualar tots els accidents amb víctimes mortals a la feina de l'any passat, i un increment del 800% respecte a les dades del primer semestre de 2016.

En el conjunt de les comarques gironines, la sinistralitat laboral creix un 8,56% respecte de l'any passat, cosa que suposa l'increment més elevat de les quatre demarcacions catalanes, on de mitjana van augmentar un 5%.

Per comarques, destaquen els augments dels accidents laborals al Ripollès (+43,22% en el primer semestre) així com els del Gironès, la Selva, el Pla de l'Estany i la Cerdanya, on l'increment ronda el 10%. Per contra, es registra un descens de la sinistralitat a la Garrotxa (-1.28%).

L'índex d´incidència, una taxa que relaciona el nombre d´accidents per cada 100.000 afiliats a la Seguretat Social, creix tant a Girona com en el conjunt de Catalunya.

També en aquesta estadística, Girona surt mal parada, ja que es tracta de la demarcació catalana on més probabilitat hi ha que un treballador resulti accidentat. Segons aquest índex, el 4.02% dels treballadors gironins va patir en el primer semestre un accident de treball que va provocar un període de baixa. Per sectors, els treballadors gironins de la construcció són els que tenen més probabilitats d'accidentar-se (un 7,5% ho ha fet aquest any), seguits dels de la indústria (6.4%), l'agricultura (5,2%) i els serveis (3.1%).

Estabilitat laboral

Les dades demostren que l'estabilitat laboral ajuda a reduir la sinistralitat. Així, entre els treballadors gironins amb contracte fix, els accidents s'incrementen aquest any menys d'un 1% mentre que entre els que tenen contracte temporal augmenten un 15%

L'increment de la sinistralitat en el primer semestre de l'any arriba després d'un 2016 on els accidents a la feina ja havien crescut un 10% a les comarques gironines. En el balanç que en van fer els sindicats van alertar que una de cada quatre empreses no havia fet un estudi d'avaluació de riscos, tot i que és obligatori.

També aleshores, el secretari general de CCOO a Girona, Bartomeu Compte va lamentar que les empreses veuen la prevenció de riscos laborals «com un cost afegit» i no com una «inversió per el bon desenvolupament de l'empresa».