El World Future Council (WFC - Consel per al Futur Mundial), una organització alemanya sense ànim de lucre, ha premiat un projecte d'Etiòpia amb el Future Policy Award d'or pel seu model d'industrialització agrícola sostenible amb el suport de campanyes de mobilització i la política «una terra per a la joventut: més gent i menys erosió». Aquest premi per a la regió etíop de Tigré «suposa un important i motivador missatge: mostra com una petita regió en un país de vulnerabilitat climàtica pot trobar una via intel·ligent i altament efectiva per combatre de manera reeixida el canvi climàtic», va declarar la directora gerent del WFC, Alexandra Wandel. Segons Wandel, aquest premi situa Etiòpia en el mapa com un dels líders mediambientals.

Segon lloc per al Brasil

Un projecte brasiler de lluita contra la degradació del terreny i la desertització va ser distingit amb el Future Policy Award (Premi de Política del Futur) de plata atorgat pel WFC en col·laboració amb la Convenció de les Nacions Unides per a la Lluita contra la Desertificació (UNCCD) pel seu programa nacional en suport de la recol·lecció d'aigua de pluja i la introducció d'altres tecnologies socials per promoure l'accés a l'aigua.

El «Programa Cisternes», consisteix en la construcció d'1,2 milions de cisternes a la regió semiàrida de Brasil i a proveir amb aigua per al consum, per a l'agricultura i per la ramaderia en benefici de les persones més pobres del país, va destacar la UNCCD en un comunicat. També va ser distingit amb un premi de plata la llei xinesa de prevenció i control de la desertització, la primera d'aquestes característiques al món.

El jurat internacional va concedir, així mateix, un World Future Award de bronze als programes de zones indígenes protegides i de guardaboscos indígenes a Austràlia; un altre a les estratègies actualitzades per als pasturatges a Jordània; i un tercer a l'estratègia «Nigerians alimenten a nigerians», de Níger, destinada a la seguretat alimentària, al desenvolupament agrícola sostenible i a combatre la degradació del terreny.

Canvi climàtic

En tant, la iniciativa internacional «4 per 1.000, sòls per a la seguretat alimentària i el clima», que difon un nou concepte per mitigar el canvi climàtic a través de l'augment del carboni emmagatzemat en els sòls, es va emportar el Vision Award (Premi de la Perspectiva). «Els terrenys àrids cobreixen prop del 40% de la superfície terrestre.

Centenars de milions de persones viuen directament amenaçades per la degradació del terreny i el canvi climàtic intensificarà el problema», va advertir Monique Barbut, la secretària executiva de la UNCCD. Segons Barbut, fins al moment s'ha dedicat «massa» poca atenció a aquest «subestimat desastre mediambiental», una cosa que busquen contrarestar aquests premis.

El lliurament dels guardons tindrà lloc en una cerimònia durant la conferència de la UNCCD que se celebrarà a Xina entre el 6 i el 16 de setembre.