Comprar i vendre en bitcoins pot semblar difícil, però el seu ús és tan senzill com el d'altres aplicacions, segons reconeixen els experts. A Espanya es pot pagar una nit d'hotel o obtenir-los en un caixer, tot i que encara està lluny del Japó, on el Govern ja els reconeix com a mitjà de pagament. «Si saps utilitzar WhatsApp, saps fer servir un moneder digital amb bitcoins. Facebook té molts més botons», assegura Leif Ferrera, director de bit2me, un web espanyol dedicat a la compra i venda d'aquesta moneda virtual.

Bitcoin va ser creada el 2009 pel misteriós Satoshi Nakamoto, un desenvolupador o grup de desenvolupadors que va crear la moneda virtual després de l'inici de la crisi econòmica amb l'idealista objectiu que aquesta moneda substituís els diners.

Les unitats de bitcoin no es poden duplicar, no necessiten intermediaris per a les seves transaccions, tenen codi obert i no estan controlades per bancs ni governs. Fa un any un bitcoin cotitzava a poc més de 500 dòlars, mentre aquesta setmana ha superat la barrera dels 4.000 dòlars, molt per sobre de l'or.

Malgrat la seva generalització, Espanya encara està lluny dels països asiàtics, on el seu ús és més comú i gegants del comerç d'internet com Rakuten accepten aquesta moneda. Bitcoin «són diners, però millor que els diners», amb transferències sense intermediaris «ràpides i segures», destaca Ferreira.

Per utilitzar bitcoins, només cal comptar amb un moneder digital -n'hi ha molts i es descarreguen de manera gratuïta-, accedir a una pàgina dedicada a la compravenda d'aquesta moneda digital i dur a terme la compra. Un cop realitzada la transacció, es descarrega la moneda recaptada, que es podrà gastar a través del mateix moneder als establiments que ho acceptin.

Els clients de Ferreira, que va fundar la seva empresa a finals de 2014, es divideixen entre aquells usuaris que reben pagaments o compren a internet amb bitcoins -per exemple un informàtic freelance que treballa per a clients a diferents països-; gent que envia remeses a l'estranger o inversors a llarg termini.

Aquest últim grup és el que està darrere de l'alta especulació i volatilitat que afecta aquesta criptodivisa, segons assenyala Jorge Orvás, professor universitari i fundador de NevTrace, un laboratori de tecnologia blockchain ubicat a Espanya.

Segons la seva opinió, el bitcoin s'ha convertit en una moneda d'inversió, molt pocs les adquireixen per comprar, la majoria d'inversors les compren per guardar-les i «fer negoci» o especular amb la seva venda, indica.

L'ús de bitcoin encara té una «complexitat important per al gran públic», tot i que per a les empreses pot tenir «una gran utilitat», ja que el seu ús no és més complicat que el del TPV amb el que fan els pagaments amb targetes.

«El web Destinia el fa servir des de 2014 i reconeix que té bon retorn», explica Orvás, qui malgrat la seva popularització entre el públic encara veu molts problemes amb la moneda virtual: no la controla ningú, no té una suport oficial darrere, les comissions per compres de petit valor són altes i les transaccions triguen cada cop més perquè la seva xarxa està «congestionada».

Però Bitcoin no és l'única moneda digital, tot i que sí la més popular, la que porta «més temps» i la més segura, assegura. Monedes com Ethereum o Ripple han sorgit en els últims anys i també han experimentat una important revaloració.

Divisió interna

La pròpia bitcoin es va trencar en dos a principis d'agost per un desacord en la comunitat que la gestiona, i va néixer bitcoin cash, amb la qual s'espera que les transaccions siguin més curtes. Encara que el seu futur és incert, els analistes veuen molt potencial en la tecnologia que està darrere de bitcoin, el blockchain -cadena de blocs-, que apunta a ser una de les properes revolucions de sectors com la banca i el de les comunicacions.

Aquesta disruptiva tecnologia ofereix la possibilitat de fer transaccions segures i verificables a internet: amb una base de dades descentralitzada, que no pot ser alterada i entre persones que no tenen confiança entre elles. «En el futur tots utilitzarem moneda virtual i aplicacions basades en tecnologia blockchain, amb les quals poder enviar diners d'una persona a una altra directament, és a dir, eines inspirades en aquesta moneda», vaticina Orvás.