La Biodramina, el fàrmac més popular contra el mareig provocat pels desplaçaments en cotxe, vaixell o avió, ha fet 65 anys, encara que poques persones saben que el seu origen es remunta al desembarcament de Normandia, segons revela el doctor Joan Uriach en el seu llibre Memòries del Dr. Biodramina.

Uriach recorda en el seu llibre que quan va conèixer l'existència d'un principi actiu que es facilitava als soldats que anaven a combatre a Normandia per evitar que es maregessin, va viatjar als Estats Units per buscar-lo i portar-lo a Espanya, i el va comercialitzar a partit del 1952 sota el nom de Biodramina.

«La Biodramina ens va canviar la vida. Ens vam avançar al turisme de carretera, a la cultura de l'utilitari i al Seat 600», va recordar el creador de la farmacèutica catalana, que en tot cas va destacar que no va ser fins a la dècada dels 60, amb el boom del Seat 600 i l'arribada massiva dels cotxes, quan es va convertir en el fàrmac estrella.

En aquella època, començaven els viatges en cotxe i, per tant, els marejos: «No estàvem adaptats per a aquest gran canvi. El turisme d'interior començava a créixer, però les carreteres eren una porqueria, un desastre total. Estaven plenes de revolts. Els vehicles tampoc estaven preparats, s'omplien de fum i amb freqüència feien una intensíssima olor de benzina».

Viatjar, un calvari

«Viatjar en cotxe era, sovint, un petit calvari. Al cotxe no podia faltar mai un tub de Biodramina», recorda el seu creador en les seves memòries.

La millora de les carreteres i la innovació en els cotxes van fer que les vendes s'estanquessin una mica, però l'augment dels viatges en avió i en vaixell, per l'auge dels creuers, han tornat el producte a una època daurada, segons la farmacèutica.