Bankia i BMN van aprovar ahir la seva fusió en sengles juntes extraordinàries d'accionistes, un projecte anunciat fa una mica més de dos mesos, el passat 26 de juny, i que convertirà l'entitat resultant en la quarta d'Espanya.

Ambdues entitats, Bankia i Banc Mare Nostrum (BMN), van arribar a un acord d'integració al juny, l'últim moviment de concentració del sistema financer espanyol.

L'operació d'absorció, que suposa valorar BMN en 825 milions d'euros i per la qual els seus accionistes passaran a tenir un 6,7% del capital de Bankia, reforçarà a aquesta última com a quarta entitat al mercat espanyol.

L'Estat, a través del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), ja havia apostat al març d'aquest any per la fusió de les dues nacionalitzades, en les quals té una participació del 65%.

L'objectiu és recuperar la major part de les ajudes públiques, gairebé 25.000 milions d'euros entre les dues, 1.645 milions en el cas de BMN.

No obstant això, segons un informe publicat el passat 7 de setembre pel Banc d'Espanya, l'Estat podria perdre 14.471 milions d'euros amb la venda de les seves accions en ambdues entitats una vegada fusionades, en valorar-les en gairebé 10.000 milions d'euros.

Aquestes dades figuren en l'actualització de l'estat de les ajudes públiques atorgades al sistema financer des de maig de 2009 durant el seu procés de reestructuració, que va anar de 24.269 milions d'euros en el cas del grup BFA-Bankia (22.424 milions) i BMN (1.845 milions).

Tornant a la fusió, l'entitat resultant serà un gegant que tindrà 230.000 milions d'euros en actius, més de 2.500 oficines i 17.350 empleats a Espanya.

Es tracta d'una absorció, donada la grandària de Bankia, els actius de la qual, propers als 190.000 milions d'euros superen amb escreix els 40.000 milions de BMN.

L'origen d'ambdues entitats es remunta al procés de reestructuració del sistema financer espanyol a causa de la crisi econòmica internacional i a l'esclat de la bombolla immobiliària. També comparteixen la participació de l'Estat en el seu accionariat a través de les ajudes públiques.

El Banc Mare Nostrum (BMN), integrat per les xarxes comercials de Caja Murcia, Caja Granada i la balear Sa Nostra, és la sisena entitat del país per nombre d'actius i compta amb àmplia presència a la zona del Mediterrani.

Constituïda el desembre de 2010 amb la integració mitjançant el Sistema Institucional de Protecció (SIP), l'Estat va prendre el control de l'entitat amb una inversió total de 1.645 milions d'euros, el 65% del seu capital. L'entitat presidida per Carlos Egea, compta amb 730 oficines i 4.300 empleats, i va tornar als nombres vermells en 2016, en perdre 39 milions d'euros.

Bankia és una entitat constituïda també al seu moment sota la fórmula del SIP, en l'origen del qual van participar Caja Madrid, Bancaixa, Caja Insular de Canàries, Caja de Àvila, Caixa Laietana, Caja Segòvia i Caja Rioja. Creada el desembre de 2010, va ser nacionalitzada el maig de 2012 i està participada en un 66% per l'Estat.