La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, va explicar que la implementació de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) es va iniciar ahir amb 3.246 cites prèvies per tramitar la prestació agendades.

La consellera Dolors Bassa ho va destacar en una visita a una oficina del SOC (Servei d'Ocupació de Catalunya) de Barcelona amb motiu del primer dia de la implementació d'aquesta nova prestació, els beneficiaris de la qual cobraran d'entrada 564 euros mensuals lligats a un pla d'inserció laboral o d'inclusió social. Dolors Bassa va voler posar en valor la feina feta fins ara per poder posar en marxa de la RGC i va recordar que des del 7 de setembre es pot demanar cita prèvia per sol·licitar la prestació.

En aquest sentit, Bassa va destacar que entre el 7 i el 13 de setembre el web rendagarantida.gencat.cat va registrat més de 18.000 visites i el telèfon gratuït 900 400 012, 9.201 trucades.La consellera va explicar que mitjançant aquests contactes ja hi ha agendades 3.246 cites prèvies, de les que 3.014 tindran lloc en les Oficines de Treball i 232, en les Oficines d'Atenció Ciutadana i Oficines d'Afers Socials.

«La RGC ja és una realitat» i «a partir d'avui es posa en marxa un nou dret social per reduir les desigualtats a Catalunya», va declarar la consellera durant la visita.

Per al programa d'implementació de la RGC, el departament de Treball ha contractat a 403 nous professionals per atendre demandes d'informació, fer sol·licituds i gestionar la prestació.

Aquests professionals s'han incorporat a les Oficines de Treball (SOC), en les oficines d'Atenció Ciutadana i Oficines d'Afers Socials i Famílies, a la Direcció General d'Economia Social, Tercer Sector, Cooperatives i Autoempresa i a la Direcció General de Protecció Social.

Els beneficiaris de la RGC han de ser més grans de 23 anys, no disposar d'ingressos, rendes o recursos mínims durant els sis mesos anteriors a la sol·licitud i no ser rebre una prestació pública o privada de servei residencial.

També han d'estar empadronades a Catalunya i tenir residència durant els 24 mesos anteriors a la sol·licitud, així com no disposar de propietats, a banda del habitatge habitual.

En aquesta primera fase, la RGC només serà compatible amb les rendes de treball a temps parcial de famílies monoparentals.

La nova prestació que s'implementa des d'ahir permetrà que els beneficiaris cobrin d'entrada 564 euros mensuals lligats a un pla d'inserció laboral o d'inclusió social, segons la realitat de cada receptor.

La quantitat que percebre anirà augmentant fins a l'any 2020, quan els beneficiaris cobraran el 100% de l'Índex de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC), estimat ara en 664 euros al mes.