Una enquesta realitzada per l'empresa Siemens i la consultora KPMG realitzada en diferents ajuntaments de l'estat espanyol treu la conclusió que les localitats de més de 200.000 habitants acumulen fins ara una inversió de fins a 40 milions d'euros en infraestructures vinculades al model de ciutat smart cities.

L'enquesta, que acompanya un estudi més global i que va concidir amb la inauguració a Barcelona de l'Smart City Expo World Congress, assegura que aquesta tendència anirà creixent i les previsions indiquen que per al 2020 el potencial d'inversió de les ciutats smart cities arreu del món se situarà en 1.270 milions d'euros, especialment en els sectors de seguretat, energia i gestió del sector públic.

Entre les conclusions de l'estudi, es destaca que una de les àrees d'inversió en tecnologies intel·ligents destinades a millorar la qualitat de vida dels ciutadans es la gestió del tràfic. El cost del tràfic a la grans ciutats espanyoles se situa en 5.500 milions d'euros a l'any. L'aplicació de tecnologies com plataformes de gestió permetria reduir fins a un 30% les despeses derivades de la congestió del transport.

Millor gestió dels recursos

Una altra àrea potencial d'actuació pot ser en la gestió de recursos energètics, que en el cas espanyol és la responsable de fins al 60% del consum energètic de l'Estat. En l'informe s'assegura que amb sistemes d'edificació sostenible es podria reduir el consum d'energia i aigua fins a la meitat.

L'enllumenat públic també és una de les principals fonts de consum de les ciutats i suposa fins al 60% de la despesa dels municipis, cosa que equival a una factura de 740 milions d'euros a l'any. Amb inversions en tecnologies intel·ligents aquest cost es podria reduir un 60% només amb la substitució de bombetes led o sensors de moviment.