Dissabte vinent, 16 de desembre, la Denominació d'Origen Protegida (DOP) Oli de l'Empordà farà la presentació de la nova collita a Girona. Durant tot el matí s'instal·larà a l'exterior del Mercat del Lleó un espai per donar a conèixer l'oli nou de la DOP Empordà. En aquest punt es podrà tastar i adquirir l'oli nou directament dels productors de la DOP -Empordàlia SCCL, Xavier Maset Isach, Trull Ylla SL, Oli Serraferran (Oli de Ventalló SL) i Celler Cooperatiu d'Espolla SCCL.

Les persones que s'hi apropin podran participar en una acció solidària que permetrà a la DOP donar cent litres d'oli al Banc dels Aliments. El tast es farà acompanyat amb pa de Tramuntana, que facilita el Gremi de Flequers Artesans de Girona.

A més, durant el matí, de 10 a 14 h, qui ho vulgui podrà participar al sorteig d'un pack d'olis de la DOP Oli de l'Empordà. Per participar-hi només caldrà fer-se una fotografia al photocall que hi haurà a la parada del costat del Mercat del Lleó i pujar-la al Facebook de la Denominació d'Origen Protegida.

Nova tapa

Jaume Vila, del restaurant La Banyeta i del col·lectiu de cuina Girona Bons Fogons, ha preparat per a l'ocasió una tapa elaborada amb formatge del Mas Borni, carabassa, avellanes, paté d'olives i oli de la DOP. Els assistents que ho desitgin podran provar la tapa a la mateixa parada a l'exterior del Mercat del Lleó. D'altra banda, una setmana després, el dissabte 23, tindrà lloc la presentació a Figueres, a la placeta baixa de la Rambla de 10 a 14 h del matí. Durant tot el matí es podrà tastar i adquirir l'oli nou directament dels productors de la DOP.

A les 10 del matí es farà un esmorzar de pa amb oli i xocolata i posteriorment, a les 12 h, una sessió de cuina en directe a càrrec de l'Escola d'Hostaleria de Figueres.

Promoció als restaurants

A més, per promocionar l'oli de la nova collita, es podran trobar durant tot el mes de desembre als restaurants adherits al col·lectiu gastronòmic Girona Bons Fogons -Duc de l'Obac, El Celler de Can Roca, La Banyeta, La Riera de Sant Martí Vell, Massana, Occi; Umai, Divinum, Novara Hotels i EGG Gastronomia-, que disposaran d'aquest oli a les seves taules.

Qualitat excel·lent

Simon Casanovas, president de la DOP Oli de l'Empordà, preveu una collita reduïda quant a quilos d'olives, però gràcies al seu alt rendiment permetrà disposar d'una producció normal d'uns quatre-cents mil litres d'oli. La collita s'ha avançat 15 dies degut fonamentalment a les peculiars condicions meteorològiques d'enguany. Això ha afavorit una qualitat excel·lent que es tradueix en un oli extraordinari pel que fa a les seves propietats organolèptiques.

L'oli d'oliva verge extra protegit amb la DOP Oli de l'Empordà s'elabora a partir d'oliveres inscrites en el registre corresponent de les varietats autòctones Argudell, Curivell, Llei de Cadaqués i la varietat tradicional Arbequina. Es considera com a varietat principal la varietat Argudell, que aporta la personalitat sensorial i que és present en un percentatge mínim d'oli del 51% de la composició varietal. Són olis que en boca presenten un sabor amarg de tipus mitjà, amb aromes que normalment recorden l'herba acabada de tallar i les nous; també poden aparèixer aromes de fruites exòtiques, fruites verdes o carxofa, així com presentar una sensació final d'ametlla.

Entre l'Alt i el Baix Empordà

La zona de producció comprèn els terrenys situats en els municipis de les comarques de l'Alt Empordà i el Baix Empordà, principalment, i en alguns municipis limítrofs de les comarques del Gironès (Flaçà, Llagostera, Madremanya, Sant Jordi Desvalls i Viladasens), i el Pla de l'Estany (Crespià, Esponellà i Vilademuls).