El president del Govern, Mariano Rajoy, ha avançat que l'Executiu espanyol plantejarà als agents socials i al PSOE un increment del Salari Mínim Interprofessional (SMI) per al 2018 del 4 %, de manera que el quedaria en 735,90 euros mensuals.

En una entrevista a 20 minutos publicada ahir, Rajoy assegura que el Govern també proposarà «pujades importants» per als exercicis 2019 i 2020, en el marc d'«un gran acord a tres anys» que espera pactar amb sindicats, patronal i oposició. No obstant això, el president afirma que aquests increments hauran de ser compatibles «amb seguir creixent i creant almenys 450.000 llocs de treball [anuals]».

Rajoy emmarca aquesta millora percentual del SMI en un context en el qual a l'Executiu li «agradaria» que els sous fossin més alts i «per intentar donar un missatge» als interlocutors socials (empreses i sindicats) que són els qui fixen les pujades salarials en l'àmbit de la negociació col·lectiva.

«Hem de començar a recuperar les rendes a un ritme que permeti seguir creant mig milió d'ocupacions a l'any. Com tot en la vida, mantenir l'equilibri és molt important», defensa el president espanyol en l'entrevista.

La pujada del salari mínim interprofessional es fixa habitualment mitjançant decret llei en l'últim consell de ministres de l'any -que serà el proper 29 de desembre-, després de les consultes preceptives amb els agents socials.