17 de gener de 2018
17.01.2018

El Govern proposa ampliar el període de càlcul de la pensió a tota la vida laboral

La mesura, amb caràcter voluntari, hauria de beneficiar els treballadors que cotitzen menys al final de la seva carrera professional

17.01.2018 | 09:09

El Grup Popular ha proposat a la Comissió del Pacte de Toledo ampliar el període de càlcul de la pensió a tota la vida laboral de forma voluntària, segons va avançar la ministra d'Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, en una entrevista amb TVE.

Segons la ministra, aquesta mesura beneficiaria aquells treballadors que van cotitzar més al principi o a la meitat de la seva vida laboral però no al final d'aquesta, ja que, a l'efecte del càlcul de la pensió, es computaria tota la carrera laboral i no només els últims anys, la qual cosa milloraria la quantia de la prestació.

La ministra va assenyalar que alguns treballadors tenen cotitzacions molt altes al principi i o la meitat de la seva vida laboral, però no al final a causa d'expedients de regulació d'ocupació o per haver-se posat a treballar per compte propi.

«Estem pensant que es pugui tenir en compte, no els últims anys de cotització, sinó fins i tot poder triar durant tota la carrera laboral perquè milloraria la pensió futura», va explicar la ministra, que va indicar que es tracta d'una proposta del PP al Pacte de Toledo.

«Veurem si veu la llum. Algunes persones veuen amb incertesa la seva pensió futura i nosaltres volem que la pensió sigui la millor possible», va subratllar la titular d'Ocupació.

La reforma de pensions de 2013 contemplava l'ampliació progressiva del període de càlcul de la pensió de 15 a 25 anys. Per 2018, la quantia de la pensió es calcula en funció de les bases de cotització dels 21 anys immediatament anteriors al mes previ al de la jubilació. Per 2022, el període de càlcul serà de 25 anys.

Més canvis des del 2013

La reforma de 2013 també estableix que els treballadors de més edat expulsats prematurament del mercat laboral, inclosos els treballadors autònoms, poden optar des de l'1 de gener de 2017 per l'aplicació d'un període de 25 anys per al càlcul de la pensió si això els resulta més favorable.

Pel president de l'Associació de Treballadors Autònoms (ATA), Lorenzo Amor, significaria «millors prestacions, però també majors ingressos», ja que, ha assegurat que el 66% del milió d'autònoms societaris «estaria disposat a augmentar la seva base de cotització si la mateixa fos una despesa de l'empresa i no de l'autònom», la qual cosa significaria «uns ingressos addicionals pel RETA de 2.000 milions d'euros a l'any».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook