La tecnologia està canviant el nostre món. Es parla sovint d'una Quarta Revolució Industrial, amb relació a tota l'adaptació digital que estem patint (o gaudint), amb internet com a centre de tot. El món de les finances no és aliè a aquests canvis, i tot i que la banca tradicional encara existeix, cada vegada comptem amb més i millors alternatives a aquesta.

Les finances estan avui dia vivint la revolució tecnològica de la mà de les anomenades fintech (paraula formada pels termes financial i technology), que suposen un impuls cap a la digitalització de les finances. Les noves generacions volen noves maneres de fer les coses (apps, blocs, webs ...), i la banca s'ha d'adaptar a això si vol competir amb les noves companyies sorgides en aquest àmbit.

Obrir i gestionar els comptes des de qualsevol lloc i en qualsevol moment, controlar millor els comptes, o ser atès ràpidament i eficient, són alguns dels avantatges de la banca digital respecte la tradicional. En aquest context, apareixen els Neobanks i els Challengebanks, per donar resposta als Millenials, generació formada per persones que, en molts casos, mai trepitjaran un banc físic. Aquesta raó els ha portat a explorar nous horitzons dins de les anomenades fintech. Moltes d'elles continuen intentant obrir-se un buit i minimitzar la impressionant envestida procedent dels nous bancs digitals.

Faig la vista enrere i veig com han canviat els bancs. Recordeu quan havíem d'anar a una hora i un dia determinats a pagar un rebut concret? Quan entràvem en una oficina i els xiulets del detector de metalls feien girar el cap als que estaven a dins? I ni dir d'aquells senyors darrere del gruix vidre, amb el cartell darrere de «caixa forta d'obertura retardada». Com ha canviat aquella experiència!

Els nous Challenge Banks i Neo Banks ofereixen la proposta de valor que busca la nova generació de millennials i gent digital. Aquests provenen dels fills de la generació del baby boom i han crescut en l'època de la gamificació, preferint «no tenir feina a estar en un treball que odiïn». Aquest és el futur, i encara que no vulguem admetre-ho, la tendència és la digitalització i les anomenades «6D». Digital, Distorsionat, Disruptiu, Desmaterialitzat, Desmonetitzat i democratitzat.