Agrupación Guinovart Obras y Servicios Hispania (G&O), filial del grup OHL, ha traslladat el seu domicili social de Barcelona a Madrid, segons consta en el Butlletí Oficial del Registre Mercantil (Borme). També ho ha fet formalment la Societat General d'Aigües de Barcelona (Agbar), que va anunciar la decisió el passat 7 d'octubre.

G&O és una subsidiària especialitzada en el manteniment de línies d'Alta Velocitat i línies convencionals de ferrocarril a Espanya, a més de la seva activitat a l'àrea de gasoductes i oleoductes. El 2016 va ingressar 78,7 milions d'euros i va obtenir un benefici net de 30,47 milions d'euros. Es trasllada del carrer Tarragona (Barcelona) a la Torre Espacio del Paseo de la Castellana (Madrid), on té el seu domicili la matriu del grup.

Per la seva banda, Agbar s'ha instal·lat en el número 39 del carrer Santa Leonor (Madrid), com va anunciar que faria a l'octubre. Llavors, la companyia va explicar que es traslladaria a Madrid «de forma temporal» amb l'objectiu de «preservar la seguretat jurídica dels inversors».

Agbar és accionista de diverses operadores del cicle integral de l'aigua a Catalunya com Aigües de Barcelona i Sorea, entre altres. Està al 100% participada per Suez Environment Espanya, del Grup Suez, la filial Aquambiente de la qual també es va traslladar a Madrid aquesta setmana. Compta amb més de 145 anys d'història i està present a Espanya, Xile, Regne Unit, Mèxic, Colòmbia, Algèria, Perú, Brasil, Turquia i els Estats Units. Va facturar 95 milions d'euros el 2016 i va obtenir un benefici de 69,5 milions d'euros.

Altres companyies el canvi de domicili social de les quals es va materialitzar divendres són la firma de moda Sweetblue, que surt de Barcelona per instal·lar-se a Madrid i que va facturar 11,8 milions d'euros en 2016, i Daniel Aguiló Panisello (Dapsa), del grup Saica Pack, que canvia el seu domicili de Tarragona a Saragossa i que fabrica envasos de cartró. El 2016 va facturar 156,9 milions d'euros.

Un traslat massiu en tres mesos

Al llarg de 2017, un total de 2.536 societats van traslladar la seva seu social fora de Catalunya, la qual cosa suposa un 40,9% del total. Només entre el 2 d'octubre i el 29 de desembre van sol·licitar 3.208 el trasllat de seu social a Catalunya, coincidint amb el desafiament independentista, si bé una part de les mateixes es troba encara immersa en el procés de canvi de domicili social.

El nombre de trasllats de seu social confirmats i el de sol·licituds no coincideix, ja que el termini des que se sol·licita el trasllat fins que conclou el procés pot durar fins a tres mesos.