La Unió Europea va donar al president Donald Trump un nou advertiment sobre qualsevol limitació dels Estats Units a les importacions d'Europa prometent ràpides represàlies i destacant el persistent risc d'una guerra comercial transatlàntica.

La UE va respondre als Estats Units després que Trump digués en una entrevista amb l'emissora ITV durant el cap de setmana que té «molts problemes amb la Unió Europea». Això «pot transformar-se en quelcom molt gran» des d'«un punt de vista de comerç internacional», va dir.

L'alerta de la Comissió Europea també segueix la decisió de Trump la setmana passada d'invocar regles de «salvaguarda» poc utilitzades per imposar aranzels a les importacions nord-americanes de panells solars i rentadores. També es produeix enmig d'una contínua amenaça de Washington de frenar les compres nord-americanes d'acer i alumini a l'estranger per motius de seguretat nacional.

«La Unió Europea està disposada a reaccionar ràpidament i adequadament en cas que les nostres exportacions es vegin afectades per qualsevol mesura comercial restrictiva dels Estats Units», va dir Margaritis Schinas, portaveu cap de la comissió, el braç executiu de les 28 nacions de la UE, a periodistes ahir a Brussel·les. Va declinar donar més detalls, dient que el seu «argument s'entén millor si no ho faig».

La UE busca mantenir els mercats oberts a tot el món enfront de la postura antiglobalització de Trump i ressaltar la contínua influència comercial del bloc mentre el Regne Unit es prepara per deixar la unió al març de 2019. La UE recentment va signar pactes de lliure comerç amb Canadà i Japó, intenta tancar un acord amb Amèrica Llatina i s'està preparant per a les negociacions amb Austràlia i Nova Zelanda.

Dijous passat, la comissària europea de Comerç, Cecilia Malmstrom, va dir que l'administració Trump ha deixat el món perplex en retirar-se dels assumptes mundials i ha donat a la UE més marge per actuar.

«Molts països estan desconcertats sobre la falta de lideratge dels Estats Units», va dir Malmstrom el 25 de gener. «S'estan desconnectant de l'escena mundial; això deixa un lloc obert perquè la Unió Europea demostri que podem fer bons acords comercials».