L'Ibex 35 obria la sessió d'aquest dimarts amb fortes pèrdues, secundant la caiguda d'aquest dilluns a Wall Street, la més gran en punts de tota la història, un 4,61%. Igualment, altres places europees es deixaven part dels guanys de les últimes setmanes. Frankfurt perdia 3,55%, París un 3,24% i Londres més d'un 2%. Abans, havia estat la borsa de Tòquio la que queia un 4,73%.

Els motius? Els experts apunten que es tracta tan sols d'una correcció temporal després d'un llarg període d'alces rècord al Dow Jones nord-americà.

Wall Street ha estat en un terreny inestable en l'última setmana enmig de preocupacions per les elevades taxes dels bons del Tresor i la possibilitat que la Reserva Federal decideixi augments de tipus aquest any davant l'enfortiment de l'economia.

"Europa està davant d'una onada vermella després de la sagnia en els mercats nord-americans" i això menys de dues setmanes després que Wall Street "arribés a un pic històric", va assenyalar Jasper Lawler, analista de London Capital Group.

La pregunta que tothom es plantejava dimarts a Europa és si la baixada només comença o si es tracta d'alguna cosa temporal.

Segons els experts de Mirabaud Securities Genève, "la sessió d'avui (dimarts) serà molt important, potser la més important des que va començar l'any, ja que posarà a prova els nervis dels inversors i confirmarà (o no) si entrem" en una fase de baixa prolongada del mercat.

"Fins on arribarà la baixada?", es pregunten els analistes d'Aurel BGC, que estimen que "la baixada podria durar una mica" aquesta setmana encara que considerin que "la liquiditat és abundant i que els inversors haurien de considerar que aquesta baixada és més sana que perjudicial", per aplanar el camí a una estabilització.

Temor a la inflació

"Evidentment si nous senyals tendeixen a confirmar que la inflació realment s'accelera als Estats Units, la volatilitat podria seguir sent més forta", afegeixen.

El temor per la inflació va encendre la metxa en els mercats tot i que l'any 2018 comencés bé a les borses mundials, especialment a Wall Street, que va encadenar els rècords durant setmanes. Divendres la publicació de l'informe mensual sobre l'ocupació als Estats Units va canviar sobtadament la situació.

El document, que conté una bona notícia per a l'economia nord-americana amb l'augment significatiu dels salaris al gener, va tenir un efecte devastador en els mercats en despertar la por a un creixement de la inflació i, per tant, un augment dels tipus d'interès més ràpid del que es preveia al país nord-americà.

Arran de la publicació d'aquest informe, el rendiment dels bons del Tresor nord-americà es va disparar i Wall Street es va desplomar.

Dilluns, les pèrdues van augmentar i l'índex Dow Jones va cedir prop de 1.600 punts, abans de recuperar-se parcialment i tancar amb una caiguda del 4,60%.

Les principals borses asiàtiques van caure el dimarts, seguint els passos de Wall Street. A Tòquio, l'índex Nikkei 225 dels principals valors va cedir 4,73%, un fet inèdit des de l'arribada de Donald Trump a la Casa Blanca, que va provocar breus sobresalts en els mercats. Hong Kong va perdre més de 5%.

"Els inversors estan convençuts que torna la inflació i que els tipus d'interès pujaran més del que s'havia anticipat", va explicar Stephen Innes, responsable de les transaccions Àsia-Pacífic a Oanda.

Al mercat d'obligacions, el rendiment a 10 anys dels bons nord-americans arribaven 2,758% contra 2,706% dilluns al tancament.

Europa, en el paper de refugi

El mercat europeu complia el dimarts el paper de refugi. Les taxes a 10 anys del Bund alemany, referència al mercat, retrocedia a 0,699%, contra 0,736% el dia abans. El ien i l'or, refugi en període d'incertesa, es valoraven.

Després que la febre s'apoderés dels mercats les últimes setmanes, "aquesta sobtada caiguda és un xoc", va comentar a l'AFP Toshihiko Matsuno, de SMBC Nikko Securities.

El Bitcoin, un altre actiu arriscat del que s'allunyen els inversors, seguia caient després de setmanes de fortes reculades. Aquest dimarts, la moneda virtual va cotitzar breument per sota dels 6.000 dòlars quan al desembre va arribar als 20.000 dòlars. Cap a les 08h30 GMT cotitzava a 6.137 dòlars.

Malgrat aquestes caigudes impressionants, els observadors es mostraven serens. "Creiem que és una correcció sana i al mateix temps efímera", va assenyalar Peter Garnry, analista de Saxo Bank.