L'economia catalana es preveu que creixi el 2,1% durant aquest 2018 i el 2% en 2019, segons un informe presentat ahir en roda de premsa per BBVA Research amb l'economista en cap de l'entitat financera per a Espanya, Miguel Cardoso.

L'economista va assenyalar que, després d'un creixement del 3% el 2017, el PIB català es desaccelerarà durant aquest any per la incertesa que resulta del context polític -encara que considera que aquest serà limitat- i l'estancament de la demanda interna i del turisme, després dels atemptats d'agost a Catalunya.

L'informe considera que el creixement previst per 2018 i 2019 permetrà crear 136.000 llocs de treball i que la taxa d'atur es reduirà fins al 9,6% a la fi de l'any vinent, la qual cosa «reafirmarà» sis anys d'expansió econòmica a Catalunya si es compleixen les expectatives. BBVA Research calcula també que la taxa d'atur a Catalunya se situï de mitjana en l'11,8% aquest any i del 10,5% el 2019.

Efecte negatiu però limitat

L'estudi sosté que la incertesa política catalana produïda a partir del quart trimestre de l'any passat ha tingut un impacte negatiu sobre el consum, però que aquest ha estat limitat en el temps.

Així, es preveu un creixement del PIB del 0,5% a Catalunya per al primer trimestre del 2018, encara que Cardoso ha explicat que la informació disponible apunta al fet que acabi sent del 0,7%, ja que, encara que la incertesa política es manté elevada, està lluny del màxim aconseguit a l'octubre i s'espera que vagi disminuint i es vagi tenint «més certesa sobre les polítiques que s'implentaran».

Per això l'economista en cap va remarcar que, si es manté l'impacte lleu sobre l'ocupació registrada fins al moment i el bon comportament de les exportacions, el creixement podria ser fins i tot més fort i, amb un biaix a l'alça i situar-se dues dècimes per sobre del previst.

L'economista va argumentar que el PIB català es pot desviar negativament fins a l'1% el 2018 com a resposta als xocs d'incertesa en la política econòmica i fins al 0,4% en 2019, mentre que a Espanya se situarà al voltant del -0,2% el 2018 i el 2019.