Espanya està entre els països de la Unió Europea en què la renda bruta disponible de les llars fins a la primera meitat de l'any passat seguia estant per sota del nivell registrat el 2008, segons un informe de la Comissió Europea sobre l'ocupació i l'evolució social al bloc comunitari. L'estudi remarca que la situació financera de les llars va millorar a gairebé tots els Estats membres a un ritme interanual de l'1,5% fins a la primera meitat de 2017, gràcies principalment a l'increment de les rendes del treball. No obstant això, a diversos països com Espanya, Croàcia, Grècia, Itàlia, Portugal i Països Baixos, la renda disponible de les llars segueix estant per sota del nivell registrat fa una dècada, quan va començar la crisi financera.

L'informe destaca que l'ocupació al bloc comunitari va augmentar per sobre de les previsions al tercer trimestre de l'any passat, avalada per un «sòlid» creixement econòmic. En concret, la taxa d'ocupació va créixer un 1,7% respecte el tercer trimestre del 2016 tant a l'eurozona com al conjunt de la UE, fet que suposa 4 milions i 2,7 milions de llocs de treball més, respectivament.

En aquest context, els llocs de treball fix i a temps complet van representar la part principal del creixement. El nombre d'empleats amb contractes indefinits va augmentar en 2,8 milions entre el tercer trimestre del 2016 i el de 2017, el que representa un creixement tres vegades superior al dels contractes temporals.

En la mateixa línia, els contractes a temps complet es van incrementar en 3 milions aproximadament, fins arribar als 181 milions, mentre que es van registrar 300.000 treballadors més a temps parcial, per arribar als 42,7 milions.

Així mateix, el document assenyala que les taxes d'atur a la UE i la zona euro s'estan acostant al nivell anterior a la crisi. El desembre de l'any passat eren del 7,3% i del 8,7%, respectivament. «Aquest ha estat el quart any consecutiu amb reduccions en la taxa d'atur i el 2017 va registrar el major descens anual des de l'inici de la recuperació», establia el text.

Així, la desocupació es va reduir a tots els Estats membres el mes de desembre de l'any passat. Les majors caigudes van ser les registrades a Grècia (2,7 punts percentuals) i Portugal (2,4 punts). No obstant això, segueixen existint importants diferències entre els socis europeus, ja que les taxes més reduïdes (el 2,3% d'atur a República Txeca o el 3,6% a Alemanya) contrasten amb les de Grècia (20,7%) i Espanya (16,4%).

Per altra banda, la taxa d'atur de llarga durada va caure mig punt percentual al tercer trimestre de 2017, encara que la proporció d'aturats de llarga durada pel que fa al nombre total de desocupats va romandre a l'entorn del 45%.

Cau l'atur de llarga durada

En aquest capítol, Espanya va registrar una caiguda de l'atur de llarga durada de dos punts percentuals, la més gran de tot el bloc comunitari, per davant de la de Portugal (1,9 punts), tot i que no va evitar que l'espanyola fos la segona taxa de atur de llarga durada més alta de tot el bloc comunitari.

De fet, Grècia és el país en el qual una major part de la població activa passa més temps sense un lloc de treball (un 15,3%), seguida d'Espanya (7,1%) i d'Itàlia (6,2% ). L'estudi assenyala que la desocupació de llarga durada va registrar caigudes a la majoria dels Estats membres i únicament va créixer lleument a quatre països (Àustria, Dinamarca, Finlàndia i Suècia).