20 de febrer de 2018
20.02.2018

Via lliure perquè de Guindos sigui vicepresident del BCE

Els ministres recomanen l'espanyol després que Irlanda retiri la candidatura del preferit pel Parlament

20.02.2018 | 06:57
Luis de Guindos.

ls ministres d'Economia i Finances de l'Eurozona han proposat aquest dilluns el ministre espanyol d'Economia, Luis de Guindos, com a vicepresident del Banc Central Europeu (BCE). La decisió, previsible després que Irlanda hagi retirat a última hora el seu candidat, es va prendre a la tarda, amb l'absència de De Guindos. Amb la retirada, el governador del Banc Central d'Irlanda deixa via lliure al ministre espanyol d'Economia, Luis de Guindos, l'altre únic candidat a ocupar la plaça a Frankfurt.

«És en l'interès del BCE que la decisió es prengui per consens», va dir Donohoe en declaracions als periodistes just abans d'entrar a la reunió amb els seus homòlegs europeus, que aquesta tarda havien de votar quin dels dos candidats recomanaven pel seient al BCE.

L'irlandès va assegurar també que De Guindos «farà una feina excel·lent si és escollit». Previsiblement, l'Eurogrup proposarà aquest dilluns el ministre espanyol d'Economia com a vicepresident de l'entitat bancària.

Tot i que la posició al BCE està pràcticament garantida, el candidat encara ha de passar alguns filtres burocràtics. L'Ecofin adoptarà dimarts una decisió formal sobre el candidat i l'elevarà al Consell Europeu, que tindrà l'última paraula després de consultar les opinions de l'Eurocambra i del BCE.

«Confio que el grup prendrà una decisió aquest vespre que vetllarà per l'interès del funcionament i l'èxit del BCE», va dit Donohoe.

Preguntat per la idoneïtat de triar un ministre, com De Guindos, i no un governador, per una posició al BCE, Donohoe es va mostrar convençut que si és designat, l'espanyol farà «una gran tasca» com a vicepresident i va subratllar «la seva experiència i qualificacions» per quedar-se amb la plaça. Tot i que no va voler dir noms, l'irlandès també va dir que han rebut «molts suports» per la candidatura de Lane.

El perfil marcadament polític de De Guindos va provocar la setmana passada el rebuig de la majoria de grups del Parlament, que van mostrar-se partidaris de Lane després que tant ell com De Guindos compareguessin davant del Comitè d'Afers Econòmics.

En un comunicat el president del comitè Roberto Gualtieri va afirmar que «la majoria de grups polítics van considerar el governador Lane més convincent». A més, va remarcar que alguns partits «van expressar reserves sobre el nomenament del ministre De Guindos». Els eurodiputats també van lamentar que no es presentés cap dona candidata pel càrrec, tal com s'havia demanat des de la cambra.

L'eurodiputat Ernest Urtasun va lamentar la retirada del candidat irlandès Philip Lane a la vicepresidència del BCE. «La confirmació del lloc de vicepresident del BCE per a De Guindos és una mala notícia», va comentar Urtasun. L'eurodiputat també va avançar que el grup dels Verds/ALE proposarà a la resta de grups parlamentaris fer un dictamen negatiu el 26 de febrer, quan està previst que el candidat designat per l'Eurogrup, previsiblement l'espanyol, comparegui davant l'Eurocambra en una audiència.

Urtasun va lamentar que el posicionament del Parlament Europeu respecte la candidatura sigui «estrictament consultiu» i no tingui cap efecte vinculant. En aquest sentit va apuntar que «cal» reformar el mètode d'elecció per a càrrecs com els del comitè executiu del banc amb seu a Frankfurt i «garantir» que siguin escollits per la cambra a través d'un procés «en plena transparència». A més, el diputat dels Verds va tornar a criticar que els estats no haguessin proposat cap candidata, com va es va demanar des del parlament.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook