L'Agència Tributària de Catalunya (ATC) va recaptar el 2017 un total de 3.254 milions d'euros per tributs propis i cedits, la qual cosa suposa un increment del 12,35% respecte a l'any anterior.

Segons va informar la Conselleria d'Economia i Hisenda de la Generalitat ahir en un comunicat, aquest augment s'explica, en part, per l'increment de l'impost de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats (ITPAJD) del 17,89%, com a reflex de l'evolució del mercat immobiliari i pel seu pes sobre el conjunt de la recaptació (8,9%).

Quant als impostos gestionats directament per l'Estat, no subjectes a bestreta i transferits després a la Generalitat, l'import recaptat és de 387 milions d'euros, un 0,47% més que en 2016.

La Generalitat va indicar que, tenint en compte les bestretes, la recaptació per impostos el 2017 assoleix els 21.842 milions d'euros, un 11,7% més que l'exercici anterior.

Quant al grau d'execució, d'acord amb la previsió de recaptació inclosa en els comptes de la Generalitat per a 2017 i sense tenir en compte els tributs anul·lats pel Tribunal Constitucional -al juliol va declarar inconstitucional el denominat impost audiovisual-, el total recaptat ha estat un 5,2% superior a la xifra pressupostada.

La Generalitat ho va atribuir al comportament positiu de l'ITPAJD, amb un grau d'execució del 110%, la qual cosa equival a 193 milions d'euros més respecte als pressupostats, i també a l'impost sobre els habitatges buits, amb un 160,18% d'execució, uns set milions d'euros més dels previstos.

En concret, l'impost amb el qual es van recaptar més ingressos va ser l'ITPAJD, amb 1.948,7 milions, seguit de l'impost de patrimoni amb 511,4 milions (+3,2%), i el de successions i donacions amb 458,7 milions, un 1,26% menys a causa de la baixada de la recaptació per successions (-4,3%), mentre que les donacions van créixer un 11%.

Els tributs relacionats amb el joc, amb 212 milions, van augmentar un 5,3% per un increment de l'activitat i una actualització de les quotes de les màquines recreatives i d'atzar.

Per la seva banda, amb la taxa turística es recaptaren 52,5 milions d'euros, un 10,19% més que el 2016, principalment a causa de l'increment dels tipus aplicables als habitatges d'ús turístic, juntament amb l'augment del nombre d'autoliquidacions d'aquests establiments i als creueristes que realitzen una estada inferior a 12 hores en el Port de Barcelona.

L'impost sobre grans establiments comercials va registrar una disminució del 3,9% de la recaptació, amb 14,8 milions.

L'informe de la Conselleria recull l'impacte negatiu sobre els ingressos que han tingut les anul·lacions del TC, en concret, la de l'impost sobre la provisió de continguts per part de prestadors de serveis de comunicacions electròniques, la qual cosa ha obligat a retornar amb interessos les quantitats recaptades fins al 6 de juliol de 2016, data de la sentència, de 27,4 milions d'euros.

Els ingressos tributaris de la Generalitat subjectes a les bestretes del model de finançament van créixer un 11,9% respecte a 2016, i van arribar als 18.201 milions.

La bestreta en concepte de tram autonòmic de l'IRPF va augmentar un 7,6%; la de l'IVA, un 9,3%; i la dels impostos especials, per sota de l'1%.