Un mateix dia d'aquesta setmana he llegit tres notícies en què s'informava de la marxa del sector carni en l'àmbit de l'Estat espanyol: Les bones dades del sector porcí impulsen el creixement de la renda agrària, Embutidos España va augmentar la seva facturació un 12% el 2017 i ja exporta a 60 països i L'oví i cabrum espanyol augmenta la seva exportació de carn. Això a poc més d'una setmana de la transmissió per una cadena de televisió d'un programa sobre la producció porcina, emès a una hora de molta audiència.

Em sembla oportú fer un comentari sobre aquestes tres notícies, a través de les quals podem tenir major informació i més veraç sobre el que representa la producció de carn a Espanya.

La renda agrària va aconseguir el 2017 els 28.462.000 d'euros, fet que suposa un increment del 4,9% respecte a l'any anterior gràcies al bon comportament de la producció animal (+ 8,8%), en què el sector porcí ha tingut un paper destacat, experimentat un creixement del 10,2% en valor, segons les dades de la primera estimació de la renda agrària el 2017, facilitades pel Ministeri d'Agricultura.

Aquesta notable pujada ve impulsada en gran mesura pel comportament dels preus del porcí, que s'han elevat un 10,6% respecte al 2016 posant de manifest, segons ha afirmat el director de la Interprofessional del Porcí de Capa Blanca (Interporc), el treball realitzat per un sector «que ha apostat per la professionalització i qualitat en totes les seves àrees i que és avui un sector estratègic, motor de l'economia nacional i generador d'ocupació en milers de petits nuclis urbans del nostre país». En aquest sentit, Herranz ha explicat que són les zones rurals les principals beneficiàries de la riquesa que genera el sector, 15.000 milions d'euros en facturació a l'any, fet que contribueix a fixar població i a donar oportunitats professionals a milers de joves que volen seguir vivint als seus pobles. L'ocupació, segons la mateixa font, és de «qualitat i estable» tal com exigeix un sector que aposta per la innovació i que té una clara vocació internacional, que «ens ha portat a estar presents en més de 130 països de tot el món, ja figura entre els països productors més competitius del món, per costos, productivitat, qualitat i preu». Així mateix, el director de Interporc ha manifestat la seva satisfacció perquè a grans trets el conjunt de les dades sobre renda agrària siguin positius, «ja que sempre és desitjable que el conjunt del sector primari vagi bé, no només per al nostre país, sinó de cara a que puguem seguir construint una marca Espanya que sigui referència a tot el món de tots els nostres excel·lents productes agroalimentaris». La segona notícia Embutidos y Jamones España va augmentar la seva facturació un 12% el 2017 i ja exporta a 60 països, ens mostra una empresa que ha obtingut millors resultats que en l'exercici anterior, sobrepassant els 36,5 milions d'euros en vendes ( 4,5 més que fa un any). Es consolida com una empresa de referència en el sector carni nacional que continua creixent any rere any. En l'últim trienni, Embutidos España ha crescut gairebé un 40%, complint tres anys de creixement consecutius a dos dígits, després d'augmentar un 10% el 2015 i un 17% el 2016 i el seu èxit, sense cap dubte, en la innovació i inversió en els productes de l'empresa toledana.

Amb aquest augment de la producció, l'empresa es consolida com una indústria agroalimentària generadora d'ocupació a la zona on es troba ubicada, en haver aconseguit ampliar la seva plantilla un 11% respecte al 2016. «La indústria agroalimentària en general i la càrnia en particular són generadores de riquesa i ocupació allà on estan ubicades, ja que són bàsiques per a això en el medi rural, on ajuden a fixar població en els petits municipis on estan instal·lades», assenyala el director general de l'empresa. Embutidos España aconsegueix unes òptimes propietats en els embotits i pernils mitjançant l'acurat procés realitzat a l'hora d'elaborar els seus productes, permetent així assolir el característic sabor i aroma que fan inconfundibles als seus productes.

En paraules del director general, «aquests alts estàndards de qualitat, units a la varietat en els productes i formats, és el que ens ha permès seguir creixent i exportar els nostres productes a més de 60 països en quatre continents». La tercera notícia fa referència al subsector de la carn d'altres espècies, en aquest cas remugants, la notícia es titulava L'oví i cabrum espanyol augmenta la seva exportació de carn.

S'ha produït un lleuger canvi d'orientació en les exportacions dels sectors oví i cabrum de carn a Espanya. Els operadors cada vegada arriben més als mercats exteriors amb carn i productes elaborats, mentre que disminueix l'enviament d'animals en viu, segons mostren les dades de l'Institut de Comerç Exterior, entitat dependent del Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat. En concret, en el passat any 2017 es van exportar animals vius per valor de 136.027.560 euros, el que significa una reducció del 8,7% respecte a l'anterior exercici, a causa del descens de les operacions amb Líbia. No obstant això, sí se sumen les dades de carn fresca i congelada tant d'oví com de cabrum, s'arriba a un valor de 154.515.440 euros, el que significa un augment del 4,45% respecte a 2016. Entre les principals destinacions hi ha els països europeus, sens dubte els més exigents en qualitat i en benestar animal. Aquestes dades es produeixen perquè es té cura del benestar animal, la matèria primera en la producció d'embotit és de qualitat i durant la matança no es fan patir els animals alhora que es cuida els productes que d'ells s'obtenen.