Els jutjats han executat 2.042 desnonaments a les comarques gironines durant el 2017, un 5,8% més que l'any passat. Segons recull l'estadística del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), el drama d'aquells qui perden l'habitatge, de moment, no va a la baixa.

Entre gener i desembre, 823 famílies i particulars de la demarcació van quedar-se sense sostre per no poder afrontar les quotes de la hipoteca. Una situació que, en molts casos, els porta aparellat un deute de per vida. Però al costat d'aquests casos, les dades també mostren una altra crua realitat: la que viuen aquells que no poden afrontar les quotes del lloguer i veuen com els fan fora del pis. En un any, a les comarques gironines, els jutjats han executat 1.161 desnonaments per aquest motiu.

Les dades que periòdicament publica el CGPJ deixen clar que la crisi continua deixant gent al carrer. A les comarques gironines, aquest 2017 els llançaments no només no han anat a la baixa, sinó que s'han incrementat. En concret, un 5,8%. Entre gener i desembre, els jutjats de la demarcació han arribat a executar fins a 2.042 desnonaments, 112 més que durant el 2016 (1.930).

L'estadística també precisa quins d'aquests llançaments són per impagament de les mensualitats de les hipoteques. Hi ha hagut un lleuger descens entre el 2016 i el 2017, passant de 847 a 823. En la majoria dels casos aquestes execucions comporten un deute de per vida per a les famílies o particulars afectats.

D'un any per l'altre, han anat a l'alça aquells desnonaments que s'han tirat endavant contra llogaters que no pagaven les quotes (bé fossin d'habitatge, bé de local). Hi ha hagut 1.161 llançaments -és a dir, més de la meitat del total- conseqüència de la Llei d'Arrendaments Urbans (LAU). El 2016 en van ser 1.019. Finalment, les dades del CGPJ recullen que a la demarcació hi ha hagut 58 desnonaments que obeïen a d'altres motius.

A banda de les resolucions judicials, l'estadística del CGPJ també recull una altra realitat; que els processos de llançament que engeguen els bancs i caixes davant dels jutjats han anat a la baixa. En concret, a les comarques gironines, si es compara el 2017 amb el 2016, la xifra ha caigut gairebé a la meitat (dels 1.305 processos d'execució hipotecària del 2016, ara s'ha passat a 715).

Més insolvències

Al costat dels desnonaments, l'estadística del CGPJ també inclou altres dades que serveixen de termòmetre per mesurar els efectes de la crisi. Aquestes, referides al món laboral. I aquí, novament, la tendència és a l'alça.

Per una banda, durant el 2017 hi ha hagut més concursos de creditors (l'antiga suspensió de pagaments). En concret, 80 empreses i particulars han necessitar recórrer al Mercantil (davant les 78 del 2016).

A més, aquest 2017 també ve marcat per un lleuger increment del nombre de demandes judicials per acomiadaments. Segons consta a l'estadística del CGPJ, n'hi ha hagut 1.335 (davant les 1.333 del mateix període del 2016).