El fins ara ministre d'Economia, Luis de Guindos, va ser triat oficialment el passat 19 de febrer per l'Eurogrup per assumir el lloc de vicepresident del Banc Central Europeu (BCE). De Guindos, qui començarà el pròxim 1 de juny en substitució de Vitor Constancio i s'estendrà durant vuit anys, ha exercit durant més de sis anys com a ministre de la cartera d'Economia.

En aquest temps s'ha encarregat de dirigir les directrius econòmiques del Govern de Rajoy enfocades principalment a afavorir la sortida de la crisi i l'inici de la recuperació econòmica, mitjançant l'aprovació de reformes estructurals per potenciar el creixement de l'activitat econòmica i canalitzar les xifres del dèficit.

Entre les reformes de gran importància que ha dut a terme, es troben les referides al sistema financer, la reforma fiscal o la Llei de Segona Oportunitat, entre d'altres, i ha tingut el difícil paper de negociar a Brussel·les les xifres de dèficit i les condicions i terminis per complir els objectius de consolidació fiscal.

Així, De Guindos cedeix la cartera d'Economia a Escolano en un moment en el qual l'economia ha tancat 2017 amb un creixement del 3,1% del PIB i una creació de més de 600.000 llocs de treball, després sortejar l'impacte de la crisi política a Catalunya.