Més de 300 treballadores de la neteja dels serveis i edificis públics de Girona s'han manifestat aquest matí davant de l'Hospital Josep Trueta per denunciar la manca d'un nou conveni col·lectiu. Al crit de "el mocho en lucha", o "Sense les dones no hi ha revolució", en un ambient reivindicatiu i festiu, les netejadores han començat avui la seva vaga de 24 hores per denunciar que la patronal no ha proposat cap millora. Les dones dels serveis de neteja reclamen millores salarials i de les seves condicions laborals.

La concentració ha avançat en manifestació fins al centre de Girona per unir-se als actes de la vaga feminista. Algunes d'elles s'han manifestat amb els pals de fregar i altres estris de neteja. Les dones s'han aturat a dos quarts de 12 del migdia davant de la Cambra de Comerç per reclamar que es reprengui la negociació del conveni. Posteriorment, han arribat a l'edifici de la Generalitat.

Al final del trajecte s'han sumat als actes previstos a la plaça del Vi, on s'ha llegit un manifest, on s'han convertit "en protagonistes" i simbol de la lluita feminista. Des del 2015 s'està negociant el conveni i, segons denuncien els sindicats, la patronal "només" proposa "perdre més poder adquisitiu".

En un manifest les treballadores han demanat a l'ajuntament que no "busqui excuses" per negociar amb l'empresa concessionària de la neteja (Eulen). El col·lectiu ha demanat al consistori que es tinguin en compte altres valors en l'adjudicació de contractes públics més enllà "de seleccionar l'opció més barata". L'acció de protesta es manté a tot Catalunya i ja han avisat que, si no hi ha avenços, la vaga pot passar a ser indefinida.

CCOO i UGT ha convocat aquesta protesta a tot Catalunya i es repetirà també els dies 4 i 5 d'abril i el 14 i 15 de maig. Denuncien el «bloqueig» en què es troba la negociació del nou conveni després de no arribar a un acord amb la patronal. I van advertir que, si la patronal «no aporta solucions», la vaga passarà a ser indefinida. A Catalunya hi ha unes 68.000 treballadores, de les quals més de 15.000 són a les comarques gironines.