El president del Govern, Mariano Rajoy,va escollir ahir el vicepresident del Banc Europeu d'Inversions (BEI), Román Escolano, com a nou ministre d'Economia, Indústria i Competitivitat en substitució de Luis de Guindos, que assumirà la Vicepresidència del BCE el pròxim 1 de juny.

Román Escolano s'incorporarà demà a la reunió del Consell de Ministres, després que avui al matí Rajoy comuniqui al Rei Felipe VI el seu nomenament com a nou titular de la cartera d'Economia, Indústria i Competitivitat.

Escolano substitueix en el càrrec a Luis de Guindos, que el passat 7 de febrer va anunciar la seva candidatura a la Vicepresidència del BCE, el nomenament del qual es produirà formalment en el Consell Europeu del pròxim 23 de març.

Després de la seva elecció com a nou ministre espanyol d'Economia, Escolano deixa lliure la vacant de vicepresident en el BEI, un lloc que haurà de ser cobert ara amb el nomenament d'un altre espanyol.

Escolano va prendre possessió el setembre de 2014 com a vicepresident i membre del Comitè de direcció del Banc Europeu d'Inversions (BEI) per al qual va ser designat pel Consell de Governadors de l'entitat en substitució de la també espanyola Magdalena Álvarez a proposta de De Guindos.

Amb el nomenament d'Escolano com a ministre, Rajoy manté a la resta de departaments sense canvis. De fet, la setmana passada va descartar fer més canvis en l'Executiu que el referit a la substitució de De Guindos.

Escolano, el nom del qual era un dels quals més sonava en les travesses, és una persona propera a De Guindos, ja que amb ell com a ministre va ser designat president de l'ICO entre 2012 i 2014 i va ser el mateix ministre el que va proposar el seu nomenament com a vicepresident del BEI en 2014. A més, ha treballat amb els governs del PP de José María Aznar i de Mariano Rajoy

Els reptes del nou ministre

Entre les primeres tasques que haurà de dur a terme Escolano es troba l'elaboració del nou quadre macroeconòmic que acompanyarà al projecte de Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per 2018, que el Govern aprovarà en el Consell de Ministres del proper divendres 23 de març.

En concret, està previst que la nova previsió de creixement s'elevi almenys al 2,5%, segons han avançat ja el president del Govern, Mariano Rajoy, i el mateix De Guindos, amb l'impacte derivat de la crisi a Catalunya encara per quantificar.

En matèria de consolidació fiscal, Espanya va tancar l'any passat amb un dèficit del 3,1% del PIB, enfront del 4,33% de l'exercici 2016, per la qual cosa previsiblement sortirà aquest any del procediment de dèficit excessiu en el qual porta immersa des de 2010.

Amb el desajustament entre ingressos i despeses més o menys canalitzat, Escolano haurà de centrar-se a controlar el nivell de deute públic, que l'any passat va complir l'objectiu anual del 98,1%, però va tornar a marcar un nou rècord històric en termes absoluts, en augmentar en 5.879 milions, fins a 1,144 bilions d'euros.

En l'àmbit financer, Escolano haurà d'encarregar-se de reprendre la privatització de Bankia amb la venda d'un nou paquet, pel que haurà de trobar el millor moment amb la finalitat de maximitzar la recuperació de les ajudes públiques que va rebre l'entitat.

La data límit perquè l'Estat deixi de participar al capital de l'entitat financera és el 31 de desembre de 2019. Mentrestant, el Govern seguirà retornant fons del rescat de 41.300 milions d'euros desemborsats pel MEDE entre desembre de 2012 i febrer de 2013. El deute pendent actual és de 26.700 milions.