Jeff Bezos, el fundador de la plataforma de comerç electrònic Amazon, ha desbancat el 18 vegades més ric del món en els últims 24 anys, Bill Gates, com la persona més rica del món, amb una fortuna valorada en 90.284 milions d'euros, segons la llista anual de milionaris elaborada per la revista Forbes.

Les accions del «gegant» del comerç electrònic s'han revaloritzat quasi un 60% en els darrers dotze mesos, fet que ha permès que la fortuna de Bezos s'impulsi en 31.599 milions d'euros, fins esdevenir el primer «centimilionari» -fortuna de 12 dígits- dels 32 anys d'història d'aquesta llista.

Segons apunta la revista, es tracta del major augment de riquesa en un sol any des que aquest rànquing va néixer el 1987, de manera que Bezos ha superat amb escreix el cofundador de Microsoft, Bill Gates, que ha cedit el primer lloc per sisena vegada des de 1995. La seva fortuna, calculada en uns 72.567 milions d'euros, el col·loca com la segona persona més rica del planeta.

En tercer lloc es manté Warren Buffett, l'octogenari inversor conegut popularment com l'«Oracle d'Omaha», la fortuna del qual s'ha elevat a uns 67.730 milions d'euros gràcies al seu «braç» inversor Berkshire Hathaway. Per darrere hi ha el francès Bernard Arnault, ja que els resultats rècord del seu «imperi» d'articles de luxe de LVMH i un acord per comprar una important participació a Christian Dior li han permès impulsar la seva fortuna en 24.592 milions d'euros, fins als 58.050 milions. A més de la quarta persona més rica del món, Arnault és el més ric de tot Europa.

El cinquè lloc l'ocupa Mark Zuckerberg, el creador de la xarxa social Facebook, que, amb una fortuna valorada 57.244 milions d'euros, tanca el «top cinc» dels més rics del món. Per darrere apareix l'espanyol i fundador d'Inditex (Zara) Amancio Ortega, amb una fortuna de 56.438 milions d'euros, que, després de perdre uns 1.048 milions d'euros en l'últim any, ha caigut dos esglaons en el rànquing.

La llista dels deu primers la tanquen Carlos Slim Helu (Telecom), amb una fortuna de 54.089 milions d'euros; Charles Koch (Koch Industries), amb 48.366 milions; David Koch (Koch Industries), amb 48.366 milions; i Larry Ellison (Programari), amb 47.157 milions.

Entre les 500 majors fortunes del món apareixen tres espanyols més a part d'Amancio Ortega: Sandra Ortega (Inditex), en el lloc 238; Juan Roig (Mercadona), en el 466; i Miguel Fluxa Rossello (Grup Iberostar), en el 480.

Així mateix, un dels multimilionaris que més va veure com la seva fortuna es va ensorrar durant l'any passat va ser Donald Trump, actual president dels Estats Units. La seva riquesa va perdre més de 322 milions d'euros des del passat mes de març, fins als 2.498 milions d'euros. D'aquesta manera, ha passat de situar-se en el lloc 544 al 766.

La bretxa entre els «veritablement» rics i els «merament» rics continua ampliant-se a mesura que les majors fortunes segueixen arribant a noves esferes. Els 32 més rics del món valen al voltant de 7,3 bilions d'euros, un 18% més que fa un any. De fet, només les 20 persones més riques del planeta tenen una fortuna valorada en uns 967.334 milions d'euros, una suma equivalent al Producte Interior Brut (PIB) anual de Mèxic. En aquest sentit, tot i que en el seu conjunt representin menys de l'1% dels multimilionaris totals, la seva riquesa equival al 13% de la fortuna del total de tots els multimilionaris del món.

Moltes cares noves

A la llista d'aquest any s'estrenen 259 cares, fonamentalment de la Xina, d'on van brollar 89 noves fortunes, mentre que als EUA van aparèixer 18 nous multimilionaris, cosa que ajuda a tancar la bretxa entre nacionals. No obstant això, els EUA continuen sent el país que més persones riques té de tot el món, un total de 585.