Un guardó per un caramel intel·ligent ha suposat el primer gran èxit internacional d'uns estudis gironins que només tenen quatre edicions de vida. El Màster d'Emprenedoria i Desenvolupament Empresarial de la UdG ha rebut una empenta que ha posat en evidència les qualitats dels estudis i l'alt nivell dels alumnes matriculats.

El prototip del caramel intel·ligent per detectar malalties amb la saliva ideat per estudiants de la Universitat de Girona va guanyar a Londres la final de la Imagine Express. El Xupa Xip creat per estudiants del Màster en Emprenedoria i Desenvolupament Empresarial de la UdG va guanyar en la categoria Acceleration després de ser presentat en una ponència al London Eye.

El projecte sorgit del màster va arribar al programa d'innovació Imagine Express després de ser escollit com a millor idea disruptiva amb un sòlid model de negoci, després de superar diverses fases, en la competició Dream BIG Challenge de la festa de la innovació iFest, en què van participar més de 7.000 estudiants, organitzats en més de 360 equips.

El grup de la UdG va idear un caramel intel·ligent per controlar la difusió de les malalties tropicals. Inspirat en el Chupa Chup, van crear una llaminadura amb un pal que conté un xip que permet analitzar la saliva de qui el consumeix.

Com a premi, els estudiants gironins van participar en el programa Imagine Express 2018, celebrat la setmana passada, i van desenvolupar la seva idea en un viatge per Europa (Barcelona-París-Londres), competició que van guanyar amb el prototip, en aquest cas, per detectar la diabetis. La professora Andrea assenyala que «en reunions posteriors es va veure que havia d'evolucionar i, a hores d'ara, treballant amb altres departaments de la UdG, s'han integrat certs components electrònics que permeten la detecció de la diabetis».

Diana Ballart, una de les alumnes que componen l'equip, assegura que el màster li ha reportat una experiència vital «molt bona». Ballart valora molt el màster perquè mostra una visió de l'emprenedoria molt completa. «L'emprenedoria és creativitat, són números per fer el pla de finançament, és lideratge, etc.» L'alumna explica que el curs dona una «visió general que permet fer-se una idea del que significa començar una empresa o et dona pistes sobre en quin tipus d'empresa voldríem estar». Ballart, que havia estudiat Relacions Públiques a la Universitat de Vic, també agraeix molt el suport dels professors i considera que «el màster cuida els estudiants». Un punt a favor també del màster és que «Girona genera proximitat» i això és molt valorat.

La doctora Andrea Bikfalvi, que s'encarrega de la coordinació, assenyala que «és un Màster teoricopràctic, la filosofia de treball és combinar coneixement amb l'activitat a fora». En el curs es fomenta la participació en jornades, actes, congressos i s'organitzen visites a empreses i s'acudeix a esdeveniments que connectin la tecnologia amb el territori.

Precisament pel seu èxit en l'Imagine de 2018, l'equip gironí va poder presentar el seu projecte al Mobile World Congress 2018 que es va celebrar la setmana passada a Barcelona.