El 30% dels espanyols que van comprar un habitatge el 2017 ho van fer sense finançament bancari, mentre que un 59% van necessitar demanar una hipoteca i un 12%, a més del crèdit hipotecari, van haver de recórrer a l'ajuda d'algun familiar, segons un anàlisi realitzat per Fotocasa. A més, per altra banda, un 9% dels enquestats assegura que només va necessitar l'ajuda de familiars per adquirir un habitatge, un 5% en va tenir prou amb els diners obtinguts de la venda d'un altre habitatge i un 15% assegura que tenia estalvis suficients per fer front a l'adquisició.

La directora d'estudis de Fotocasa, Beatriz Toribio, va assenyalar que el finançament bancari i l'ajuda familiar «són claus» a l'hora de comprar un habitatge per a la majoria dels espanyols. De fet, l'estudi també destaca que el finançament, ja sigui hipotecari o familiar, també és necessari per a gairebé cinc de cada deu compradors a l'hora de fer front als pagaments inicials (notari o impostos) quan s'adquireix un habitatge. En aquest cas, un 35% va necessitar finançament bancari i un 13% ajuda de familiars.

El pes del finançament és bàsicament a través del banc en el cas de les persones que tenen entre 35 i 54 anys, mentre que en el grup dels més joves (25 i 34 anys) s'observa un major pes de l'ajuda familiar en comparació amb la resta de segments d'edat, encara que també acudeixen de manera prioritària al banc.

Per altra banda, dos de cada deu compradors van realitzar una venda abans de comprar un nou habitatge el 2017. No obstant això, només el 5% dels compradors van aconseguir prou diners amb la venda per adquirir una nova propietat.

Per tipus d'hipoteca, quatre de cada deu persones que han estat actives en el mercat de la compra en l'últim any es van mostrar indecises davant el tipus d'hipoteca que més els convenia, especialment entre aquells que encara no havien realitzat la compra de l'habitatge.

Més interès variable

Entre els que sí que van aconseguir comprar un habitatge, un 51% va signar a interès variable, davant del 41% que ho va fer a tipus fix. De mitjana, els compradors d'habitatge que van anar al banc es van hipotecar per valor del 70% del valor total de l'habitatge. En el 40% dels casos, la hipoteca va suposar entre el 76% i el 99% del valor de la propietat. A més, els que van optar per adquirir un habitatge d'obra nova van necessitar major finançament.

En aquesta línia, Toribio va assegurar que una altra dada reveladora és que les hipoteques a més de 40 anys «gairebé» han desaparegut. «Només un 1% dels compradors van aconseguir una hipoteca amb entre 41 i 44 anys de termini», va destacar Toribio, que també va assegurar que el termini mitjà se situa en els 23 anys, sent les més comunes les de 15 a 30 anys.