El Parlament Europeu ha convidat el fundador i conseller delegat de Facebook, Mark Zuckerberg, a una compareixença arran de l'escàndol desfermat després de revelar-se que la firma Cambridge Analytica va recopilar il·legalment dades personals de més de 50 milions d'usuaris de la xarxa social per recolzar la campanya presidencial de Donald Trump.

Així ho ha anunciat a la xarxa social Twitter el president de l'Eurocambra, Antonio Tajani, en un missatge en el qual ha subratllat que Zuckerberg ha d'aclarir que aquestes dades no s'han utilitzat per «manipular la democràcia».

Hores abans d'aquest missatge, Tajani ha criticat a la mateixa xarxa social que l'ús fraudulent de dades d'usuaris és una «violació inacceptable» dels drets de privadesa dels ciutadans del bloc comunitari.

També el Parlament del Regne Unit ha enviat un requeriment a Mark Zuckerberg, fundador i conseller delegat de Facebook, perquè comparegui davant el Comitè de Cultura, Esports, Digitalització i Mitjans de la institució arran de l'escàndol. «Després del material publicat en els últims dies, el Comitè desitja sol·licitar la seva presència per prestar testimoniatge oral», ha indicat el president del comitè parlamentari, Damian Collins, en la carta remesa al conseller delegat de Facebook. El representant britànic assenyala que en repetides ocasions les autoritats del Regne Unit han preguntat a Facebook sobre com gestiona les dades dels seus usuaris, afegint que les respostes obtingudes «han subestimat constantment els riscos i han enganyat el Comitè».

«És l'hora que escoltem un alt executiu de Facebook amb autoritat suficient per relatar els detalls d'aquesta catastròfica fallada», afegeix Collins, qui recorda el propòsit expressat per Zuckerberg el passat any nou d'«arreglar Facebook» i demana al creador de la xarxa social confirmar la seva presència abans del 26 de març.

La caiguda de la borsa

En la sessió del dilluns, els títols de Facebook van cedir un 6,77% del seu valor, una reculada equivalent a la pèrdua d'uns 35.000 milions de dòlars (28.507 milions d'euros) de capitalització borsària de la companyia. Acabada la sessió, Facebook, que té una capitalització de mercat superior a 537.000 milions de dòlars, va arrossegar dos dels principals indicadors de Wall Street, el Nasdaq i el S&P 500, que van perdre un 1,84% i un 1,42%, respectivament. A més, va contagiar altres grans tecnològiques, com Alphabet -el paraigua empresarial sota el qual Google agrupa totes les seves divisions, que va cedir un 3,03%-, Amazon (-1,70%), Netflix (-1,56%), Twitter (-1,60%) o Snapchat (-3,47%).

Ahir a l'hora de tancar l'edició Facebook queia 4 punts més a la Borsa de Nova York i situava la seva cotització en el 165 punts, 17 menys que divendres passat.

Facebook va anunciar haver «suspès» el compte de Cambridge Analytica, una empresa d'anàlisi de dades que va treballar per a la campanya presidencial de Donald Trump en 2016, i acusada d'haver recaptat sense el seu consentiment dades personals de milions d'usuaris de la xarxa social.

Segons una investigació, Cambridge Analytica hauria recuperat dades de diverses desenes de milions d'usuaris i les hauria utilitzat per crear un programa destinat a preveure i influenciar el vot dels electors i encara existirien còpies de les dades obtingudes per Cambridge Analytica.

Filial nord-americana de l'empresa britànica de màrqueting SCL, Cambridge Analytica va treballar per a la campanya presidencial de Donald Trump en 2016 i és coneguda per haver subministrat solucions de captació de dades i d'identificació de públic objectiu durant la campanya del grup pro-Brexit Leave.

L'empresa va ser finançada amb 15 milions de dòlars per Robert Mercer, un home de negocis nord-americà que va fer fortuna en els fons voltor i que és un dels principals donants del Partit Republicà.

Segons The Observer, l'empresa va estar dirigida per Steve Bannon, un dels consellers de Trump.