Un dels objectius del Departament d'Agricultura és fomentar la incorporació de joves al sector agrari i, en aquest sentit, una de les eines amb què compta són les escoles agràries. Aquest curs 2017-2018, compten amb uns 840 inscrits en els diferents cicles formatius de grau mitjà i superior que ofereixen. Fins i tot, el bon funcionament d'aquestes escoles formatives en l'àmbit agroramader ha despertat l'interès de de representants de l'administració francesa per tal de potenciar la incorporació de joves al camp, segons ha explicat el director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Carmel Mòdol, en el marc del 3r Aplec de Joves al Camp, que s'ha celebrat aquesta setmana a Mollerussa. Cal recordar que les 14 escoles agràries catalanes han posat en marxa conjuntament aquest curs el Campus Empresarial Agrari, que pretén esdevenir un espai públic d'innovació i de referència, amb un servei de qualitat, en el camp de la formació en gestió empresarial del sector agroalimentari. Aquest nou projecte formatiu en xarxa ja ha començat a programar els primers cursos.

Mollerussa ha acollit aquest dilluns la 3a edició de l'Aplec de Joves al Camp, una trobada que es desenvolupa en el marc de la Fira de Sant Josep i que ha esdevingut un referent dels temes d'interès per a la joventut agrària i del món rural. Els joves participants han tingut l'ocasió d'intercanviar experiències i exposar les seves visions i preocupacions en relació amb el futur del sector agroramader. L'accés a la terra i al finançament; la burocràcia i facilitació de l'activitat agrària; la valoració de la professió; la viabilitat de les empreses familiars agràries; la millora de la comercialització dels productes agraris, i la col·laboració entre els joves agricultors, han estat alguns dels temes que s'han tractat. L'encarregat d'inaugurar la jornada ha estat el director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d'Agricultura, Carmel Mòdol, que ha destacat el model d'èxit que representen les escoles agràries catalanes, un model de formació que ha rebut l'interès de representants l'administració francesa, segons ha explicat.

«És una bona manera perquè els joves s'incorporin al camp ja que és una la manca d'incorporació és una situació que es repeteix arreu d'Europa perquè es veu com una activitat dura però que, al mateix temps, és molt intel·lectual, i per això, cal que entre tots fem aquesta professió atractiva perquè sigui estimulant per als joves», ha defensat Mòdol.