L'economista Josep Maria Gay de Liébana va descartar ahir que a Espanya pugui haver-hi una bombolla immobiliària i va alertar dels baixos salaris. A més, per al popular conferenciant les dues situacions van lligades i considera que en l'actualitat hi ha encara moltes dificultats perquè la gent consumeixi.

El sector immobiliari gironí va celebrar ahir la sisena edició de la Jornada Immobiliària. L'acte, que va tenir lloc a l'Auditori de Girona, i estava organitzat pel Col·legi d'Agents de la Propietat Immobiliària (API) de Girona. A més de l'economista José María Gay de Liébana també hi va intervenir el periodista Antoni Bassas.

«Realment la situació econòmica del país és favorable? Aquesta és una de les preguntes que van intentar durant la jornada, per tal d'entendre el moment econòmic i polític que estem vivint», segons Joan Company, president del col·legi d'Agents de la Propietat Immobiliària de Girona.

Amb molt de sentit de l'humor, Gay de Liébana va analitzar la situació econòmica actual i la pauta de creixement d'Espanya entre 2008 i 2017. L'economista va confirmar que la recuperació és un fet en termes de percentatge, però que el pes de l'economia no és tan important com es vol fer creure. Va indicar que el creixement d'Irlanda o Malta i d'altres països de l'Est és superior. Va posar com a exemple Irlanda per assenyalar que moltes empreses tecnològiques s'hi ubiquin, mentre a Espanya no se senten a gust.

A partir d'aquesta reflexió, sense deixar la seva finoa ironia, va assenyalar diferents reptes que la societat espanyola no ha entomat. En el seu repàs a la situació econòmica va explicar que el PIB s'ha recuperat i està en nivells superiors als 2008 i que lentament però sense aturar-se l'endeutament de la gent ha anat baixant.

Malgrat això va avisar que els salaris baixos fan que les famílies gairebé consumeixin tot els seus recursos. També va alertar que el model productiu centrar en el turisme i els serveis fa molt difícil obtenir unes remuneracions altes. La manca d'inversió en investigació i recerca i la desinversió en la indústria fa augurar al polemista que vindran temps complicats quan pugin els tipus d'interès i s'acabin els «vents de cua» que han impulsat l'economia espanyola i catalana amb el suport europeu.

Per aquest motiu, considera que serà difícil que en els pròxims temps les famílies busquin endeutar-se, el que descarta un creixement massiu del mercat immobiliari.

Davant les dificultats de l'administració, per l'increment del deute públic, i de les famílies pels baixos salaris, Gay de Liébana va apuntar quins seran els sectors immobiliaris que podran estirar del mercat. L'economista creu que el sector logístic, l'hospitalari, el lloguer residencial i les megabotigues seran els principals motors d'inversió immobiliària, amb l'ajut també del petit comerç de serveis com les fleques o les perruqueries o les franquícies.

La jornada va començar amb una petita inauguració a càrrec del mateix Joan Company, que va donar pas a les paraules gravades en vídeo de Carles Sala, secretari d'Habitatge i Millora Urbana

A 1/4 de vuit del vespre, estaven previstes les reflexions d'Actualitat amb el periodista Antoni Bassas. Durant la Jornada Immobiliària també es va fer el lliurament dels diplomes als nous col·legiats, com a símbol d'una càlida benvinguda al col·legi i a l'associació de Girona. El regidor d'Urbanisme, Activitats, Mobilitat i Via Pública de l'Ajuntament de Girona, Joan Alcalà, havia de tancar els discursos de la jornada.

L'acte havia de cloure, com ja és habitual, amb un networking mentre se sopa a peu dret al mateix Auditori.

La jornada, que s'ha convertit en el punt de trobada dels professionals API de les comarques gironines i que arriba enguany a la seva sisena edició, va néixer amb la voluntat de donar una major amplitud a l'assemblea general.