Unió de Pagesos denuncia la manca de solucions per part del Ministeri d'Agricultura per fer front «de manera eficaç» a la crisi de la fruita dolça, ja que en el Pla de mesures per a la millora del sector que va donar a conèixer la setmana passada «no planteja cap mesura extraordinària de gestió» a la Comissió Europea, com porta reclamant el sindicat. A més, l'organització agrària lamenta que el Pla ministerial no inclogui ni el pla d'arrencada finançat amb fons comunitaris proposat per Unió de Pagesos ni un segon pla de reconversió varietal que podria finançar-se amb els pressupostos de l'Estat, orientat a millorar la rendibilitat de les explotacions de pera i poma poder competir amb països com ara Franca, Itàlia o Bèlgica.

Segons Unió de Pagesos, el Ministeri justifica la decisió de no incloure cap mesura extraordinària de gestió en el Pla per a la fruita dolça en el fet que la crisi del sector es remunta a campanyes prèvies a l'entrada en vigor del veto rus, tot i que de les cinc campanyes anteriors al veto rus al 2014, només en la del 2011 hi va haver crisi de preus a causa de l'alerta sanitària per E. Coli a Alemanya.

Pel que fa a les dues mesures que planteja el Ministeri a curt termini, l'adequació de mòduls de l'IRPF i el refinançament de préstecs, el sindicat entén que la primera «no es pot considerar una mesura d'ajut», ja que «la pròpia Llei tributària de l'Estat no permet que es tributi per sobre dels ingressos». Per tant, «si els ingressos cauen la fiscalitat ha de disminuir», segons UP. Així mateix, la mesura de refinançament amb préstecs a cinc anys «pot ser útil per determinades explotacions, però difícilment evitarà l'abandó de l'activitat per als productors més endeutats per la crisi», segons l'organització agrària.

D'altra banda, Unió de Pagesos comparteix que el propi sector té eines com la ara circumscripció econòmica de Catalunya i es mostra d'acord amb el fet que el nou reglament òmnibus posi les noves mesures a disposició del sector.

Respecte a les mesures destinades a reequilibrar el sector que depenen del Ministeri, Unió de Pagesos considera «contradictori voler Organitzacions de Productors (OP) grans, que concentrin molta producció, i, alhora, deixar fora dels programes operatius les noves plantacions de préssec i nectarina». El sindicat considera que aquest recurs «es podria aprofitar més».