30 de març de 2018
30.03.2018

Acord per a l'ERO temporal a la càrnia Francisco Puigvert d'Olot

Afectarà la plantilla durant tres mesos · L'empresa arrossega pèrdues de 2 milions i els treballadors temen que l'expedient sigui el pas previ al tancament

30.03.2018 | 11:15
Acord per a l'ERO temporal a la càrnia Francisco Puigvert d'Olot

La direcció de l'empresa d'embotits Francisco Puigvert i els treballadors han tancat un acord per a l'ERO temporal que afectarà la plantilla durant tres mesos. L'expedient es començarà a aplicar a partir d'aquest abril i fins al 2 de juliol. Durant aquest temps, dels disset treballadors que té la càrnia, catorze aniran a l'atur. Els tres restants –entre ells, un representant sindical- es quedaran a la planta. La direcció no complementarà la prestació d'atur a la plantilla, però en cas que durant el temps d'aplicació de l'ERO necessiti reincorporar personal, s'ha compromès a avisar els treballadors amb un marge de 72 hores. Francisco Puigvert, fundada l'any 1892, es troba immersa en un concurs de creditors i arrossega un deute d'uns 2 milions d'euros. Justifica l'ERO per la baixada de vendes i perquè no disposa de recursos per comprar matèria prima (la carn que emboteix). La plantilla tem que aquest expedient sigui el pas previ al tancament.

L'ERO temporal a la càrnia Francisco Puigvert entrarà en vigor demà mateix i s'allargarà fins al 2 de juliol. Durant aquest temps, catorze treballadors aniran a l'atur i l'empresa deixarà de produir. De fet, quan va presentar l'expedient, la direcció de Francisco Puigvert ja va al·legar que el deute que acumula li impossibilitava comprar matèria prima per poder fer els embotits.

Mentre estigui en vigor l'ERO es mantindran però tres treballadors a la planta, un dels quals és delegat sindical. Tot i que durant la negociació de l'expedient la plantilla va intentar que la càrnia els complementés l'atur (perquè ara en cobraran el 70%), al final aquest punt no s'ha aconseguit. La direcció, però, sí que s'ha compromès a avisar els treballadors amb un mínim de 72 hores d'antelació en cas que durant l'aplicació de l'ERO necessiti reincorporar plantilla a la feina.

Els treballadors, però, no són optimistes. Creuen que l'expedient de regulació és l'avantsala del tancament de la càrnia, que acumula un deute de 2 milions d'euros. Fonts de la plantilla també lamenten que des de fa anys l'empresa no es modernitza.

A més, la firma es troba immersa en un concurs de creditors des del gener; és a dir, que els seus números els tutela ara un administrador nomenat pel Jutjat Mercantil. Aquest és el segon concurs de creditors que presenta en pocs anys. Entre d'altres, la direcció de Francisco Puigvert al·lega que el tancament de fronteres amb Rússia i una baixada sostinguda de les vendes han acabat passant factura a la càrnia.

Una càrnia centenària

Francisco Puigvert és una empresa centenària de la Garrotxa. Situada en una de les entrades d'Olot, disposa d'una fàbrica de 6.500 metres quadrats i té capacitat per produir 2.200 tones d'embotits anuals.

Fundada l'any 1892, al cap de 50 anys la firma es va traslladar a la nau que ocupa actualment (situada la carrer Joan Maragall). Entre d'altres, Francisco Puigvert produeix llonganissa, fuet, salami, xoriç.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook