El Mercat del Ram de Vic va obrir les portes al públic oficialment ahir a la tarda i s'allargarà fins demà, diumenge. Així, durant tres dies, la capital d'Osona s'omplirà de multitud d'activitats en una festa centenària que originàriament tenia per objectiu donar la benvinguda a la primavera. Els sectors amb més pes dins el Mercat del Ram, com és lògic, són el ramader i l'agrícola, però cada any tots els públics hi poden trobar punts d'interès entre les desenes d'activitats tant culturals, com comercials, lúdiques o esportives. Entre les novetats d'aquesta edició, el gerent de Fires i Mercats de l'Ajuntament de Vic, Bernat Vilarasau, ha destacat la creació d'un nou Concurs de Joves Preparadors de Frisona, adreçat a joves ramaders amb inquietuds sobre com preparar els animals per assistir a concursos, i també la voluntat del propi sector ramader i agrícola per aprofitar el mercat i «explicar-se».

Durant el Mercat del Ram de Vic hi ha dos concursos ramaders que es converteixen en cita ineludible pel sector: un és el 14è Concurs Nacional de Raça Bruna del Pirineu, i l'altre és el 21è Concurs Nacional de Vaca Frisona. El gerent de Fires i Mercats de l'Ajuntament de Vic, Bernat Vilarasau, ha assenyalat que davant la bona acollida que va tenir l'any passat el Premi Especial d'Osona, enguany es durà a terme la segona edició. D'aquesta manera, avui al migdia al Recinte Firal del Sucre es lliura el premi que reconeix les bones pràctiques de les explotacions porcines. Vilarasau ha explicat que una de les novetats d'aquest any és la iniciativa «Llet és Salut!», ubicada al costat de la carpa on es realitzen els concurs de raça Frisona, a l'espai del Sucre. Allà s'ha habilitat un espai on es fa promoció del consum de la llet de vaca i s'expliquen les característiques com a aliment i els beneficis que pot tenir la seva ingesta per la salut. La iniciativa La Casa de Pagès es consolida com una de les apostes del Mercat del Ram de Vic que té per objectiu apropar el món rural al públic familiar. Per tercer any consecutiu, els més menuts poden aprendre la vida que es porta a pagès a través d'exposicions o tallers sobre com munyir vaques o d'horticultura.

En aquesta edició, el Passeig repeteix la fórmula iniciada l'any passat amb l'Espai Terra i Cuina, combinant gastronomia, venda de productes de proximitat, mostra de cerveses i música. Una de les activitats més rellevants té lloc avui a la plaça del Carbó a partir de dos quarts de vuit del vespre. Un concert de Nyandú aprofitarà per donar el tret de sortida dels actes de celebració dels 30 anys del Mercat de Música Viva de Vic.

Una de les activitats que any rere any atrauen més públic són les exhibicions eqüestres, ha destacat Bernat Vilarasau. En aquesta edició s'han introduït noves proves. Es tracta del salt de potència amb mur, que és un prova molt espectacular on els cavalls han de tenir una gran confiança amb el genet, ja que el mur arriba a una alçada on el cavall no pot veure què hi ha al darrere; un concurs-exhibició de Doma Clàssica Kür Gran Premi, que és un concurs de coreografia amb música en el que hi participen tres genets catalans.