Hisenda preveu rebre aquest any 19.945.000 de declaracions, cosa que suposarà 217.000 més que en la campanya de la renda de l'any passat, l'1,1% més, segons ha anunciat Rufino de la Rosa, director del departament de Gestió de l'Agència Tributària. Hisenda preveu tornar un total de 9.468 milions d'euros, el 5,3% menys que l'any passat, als 13.774.000 contribuents que tindran dret a la devolució, el 2% menys.

Davant les escasses novetats que presenta el tribut, les principals novetats d'aquesta campanya de la renda es concentren en els dos nous serveis que ha posat en marxa l'Agència Tributària per fer la declaració per la via no presencial i que és l'aplicació per a mòbil, que permet fer la declaració a través del mòbil, i el servei 'Li truquem' per fer la renda amb un assessorament telefònic.

El període de presentació de la declaració de la campanya de la renda per aquest any corresponent a l'exercici del 2017 va arrencar ahir dimecres 4 d'abril per a totes les vies no presencials. La campanya finalitzarà el 2 de juliol vinent tant per a les declaracions positives com per a les negatives. El termini es limita fins al 27 de juny en el cas dels contribuents que hagin d'ingressar i ho facin a través d'un compte bancari.

Un saldo positiu de 153 milions

El 5.246.000 contribuents que s'espera que hagin d'ingressar, el 8% més que l'any passat, abonaran 9.621 milions d'euros, el 4,9% més. Entre devolucions i diners a ingressar, el saldo per Hisenda serà positiu per valor de 153 milions d'euros, per contra que en la campanya passada on el saldo per a l'Agència Tributària va ser negatiu per valor de 823 milions d'euros.

Fins ara la via no presencial es feia a través del programa 'Renda Web' que va substituir l'antic programa «Padre». En aquesta campanya de la renda s'han afegit dues novetats. La primera es tracta de la possibilitat de fer la declaració a través d'un clic del mòbil i la segona l'opció de confeccionar la declaració a través d'un assessorament telefònic a través del servei «Li truquem».

Els contribuents potencials que poden fer la declaració de la renda a través del mòbil són 4,8 milions de contribuents. Entre el 15 de març i el dimarts 3 d'abril, s'han registrat 577.000 descàrregues que corresponen a 374.000 contribuents diferents.

El nombre de contribuents que s'han baixat les dades fiscals per fer la declaració de la renda des del 15 de març ha superat el milió de persones, segons De la Rosa.