La facturació del comerç electrònic a Espanya va assolir en el tercer trimestre del 2017 la xifra rècord de 7.785 milions d'euros, la qual cosa suposa un 26,2% més que els 6.167 milions d'euros que va ingressar en el mateix període de l'any precedent, segons les últimes dades oferides per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC).

En comparació amb el trimestre anterior, les vendes del comerç electrònic es van incrementar un 6,1%, ja que la seva xifra de negoci en el període comprès entre abril i juny va assolir els 7.338 milions d'euros.

Per sectors, les indústries amb ingressos més elevats han estat les agències de viatges i operadors turístics, amb el 15,6% de la facturació total; el transport aeri, amb un 9,9%; les peces de vestir, amb un 5,1%, i els hotels i allotjaments similars, amb un 4,7%.

Per la seva banda, el nombre de transaccions registrades en el tercer trimestre del 2017 va arribar als 126,5 milions d'operacions, la qual cosa representa una pujada del 29,6% respecte als 97,7 milions del mateix període de l'any anterior.

En aquest context, el transport terrestre de viatgers i la venda de discos, llibres, diaris i papereria lideren el rànquing per compravendes, amb un 6,8% i un 6,7%, respectivament. A continuació, se situen els jocs d'atzar i apostes amb un 5,8%, i el màrqueting directe amb un 5,6%.

Quant a la segmentació geogràfica, les pàgines web de comerç electrònic a Espanya van acumular el 55,1% dels ingressos en el tercer trimestre del 2017, dels quals un 16,9% són procedents de l'exterior, mentre que el 44,9% restant corresponia a compres amb origen a Espanya a webs en l'exterior.

En aquest context, el saldo net exterior, la diferència entre el que es compra des de l'estranger a llocs webs espanyols i el que es compra des d'Espanya a l'estranger, va suposar un dèficit de 2.182 milions d'euros en el tercer trimestre del passat any.

En concret, el volum de negoci de les transaccions amb origen a Espanya cap a l'exterior va ser de 3.498 milions d'euros, un 32,8% més, mentre que les vendes des de webs espanyols cap a l'exterior van assolir una facturació de 1.316 milions d'euros, un 33,9% més.

Així mateix, les dades de la CNMC recullen el que 92,4% de les compres des d'Espanya cap a l'exterior es dirigeixen la Unió Europea, seguides dels Estats Units (2,8%), sent el transport aeri, les peces de vestir i els hotels i allotjaments similars els sectors més demandats.

En el cas de les compres realitzades a Espanya des de l'exterior, el 68,6% prové de la UE. Les àrees d'activitat relacionades amb el sector turístic (que agrupa les agències de viatges, transport aeri, transport terrestre, lloguer d'automòbils i els hotels) acaparen el 67,8% de les compres.

D'altra banda, els ingressos de comerç electrònic dins d'Espanya van augmentar un 16,5% interanual en el període comprès entre juliol i setembre, fins als 2.971 milions d'euros. El sector turístic suposa el 34,9% de la facturació dins d'Espanya, seguit dels espectacles artístics, esportius i recreatius (6,3%).