El president de CaixaBank, Jordi Gual, va defensar que la decisió de traslladar la seu social de l'entitat a València va ser «la millor solució possible» per protegir els interessos de clients, empleats i accionistes davant la crisi política a Catalunya. CaixaBank va celebrar per primera vegada la seva junta general ordinària d'accionistes a València, ciutat a la qual el mes d'octubre passat va moure tant la seva seu social com fiscal.

Gual, en un discurs en el qual va alternar el castellà i el valencià, en «deferència» a la comunitat que acull el domicili social de CaixaBank, va destacar que l'entitat ha demostrat el 2017 ser capaç de superar «amb molt bona nota» es dificultats de l'entorn, aconseguint un benefici rècord de 1.684 milions d'euros, gairebé un 61% més que el 2016.

«En un any particularment difícil per les tensions polítiques viscudes a Catalunya, CaixaBank va demostrar la seva resiliència com a institució», va remarcar Gual, que va recordar que el grup ha ampliat en l'últim any el seu lideratge en banca minorista i ha millorat la seva fortalesa comercial i solidesa financera.

Davant el desafiament independentista a Catalunya, el president de CaixaBank va assegurar que el consell d'administració del banc va reaccionar amb rapidesa i va decidir per unanimitat traslladar el domicili social a València per protegir la seguretat jurídica i «eliminar qualsevol mena de dubte sobre la permanència de l'entitat» en el marc europeu.

«Era la millor solució possible per protegir clients, empleats i accionistes», va subratllar.

En la seva intervenció a la junta, Gual va comentar que l'economia espanyola «ha destacat de forma molt positiva» el 2017 i que per a aquest 2018 les previsions de creixement, encara que més moderades, també són positives.

Això no obstant, Espanya encara ha de fer front a alguns reptes pendents, com continuar amb la creació de llocs de treball, reduir el deute públic i exterior o avançar en les reformes en àmbits com l'educació, la justícia o les pensions.

En l'àmbit del negoci de CaixaBank, Jordi Gual va dir que el compliment del pla estratègic 2015-2018 avança a bon ritme, si bé és necessari que el banc segueixi esforçant-se per a assolir tres objectius clau, com són adaptar-se a les noves tendències de digitalització, situar la rendibilitat entre el 9 i l'11% i diversificar el balanç cap als segments més rendibles, com el crèdit al consum i a les empreses.

Gual va avançar que l'entitat presentarà el seu nou pla estratègic per al període 2019-2021 a final del pròxim mes de novembre. Va dir que es tracta d'un «exercici de posicionament en un entorn competitiu i tecnològic molt canviant, però també d'un exercici d'ambició, de voluntat de continuar sent una referència de creixement rendible i sostingut de la banca europea». Però «el que no canviarà» en el nou pla, va apuntar, és el compromís de CaixaBank amb un model de banca socialment responsable.

La junta de CaixaBank va ratificar el nomenament d'Eduardo Sanchiz i Tomás Muniesa com a membres del consell, així com adaptar els seus estatuts al decret llei aprovat pel Govern el passat 6 d'octubre, que permet traslladar el domicili social d'una empresa a una altra comunitat sense necessitat de passar per junta.