L'impost sobre begudes ensucrades, que s'aplica a Catalunya des de l'1 de maig de 2017, ha reduït un 22% el consum d'aquest tipus de producte. És la conclusió d'un estudi d'investigadors del Centre de Recerca en Economia i Salut de la Universitat Pompeu Fabra i de l'Institut d'Economia de la Universitat de Barcelona, que analitza per primer cop l'impacte del tribut. Segons l'informe, hi ha una relació directa entre l'augment de preus, com a conseqüència de l'entrada en vigor de la llei, i la reducció de la ingesta de begudes ensucrades.

«L'impost ha estat efectiu i ha aconseguit l'objectiu que buscava a curt termini», va afirmar la coautora de l'estudi Judit Vall. En relació a l'impacte sobre la salut, la investigació ha detectat que des de l'entrada en vigor del gravamen els consumidors d'aquest tipus de producte ingereixen 107 calories menys per setmana. «També trobem que es redueix molt més el consum de begudes ensucrades en zones de Catalunya on hi ha una elevada taxa d'obesitat, i per tant, entre la població que té més risc de patir malalties cardiovasculars o diabetis», explica Vall.