Sindicats de llogaters de Madrid i Barcelona i plataformes de lluita per l'habitatge han plantejat al Congrés una bateria de mesures per frenar l'escalada dels preus en el lloguer, exigint una nova llei d'arrendaments amb contractes d'entre 6 i 12 anys per a petits i grans propietaris, respectivament. Així mateix, proposen que aquests contractes puguin renovar-se automàticament, excepte en necessitats especials, com en circumstàncies familiars, tal com succeeix a altres països europeus com França i Alemanya, així com possibilitar una regulació dels preus i moderar les pujades.

Altres propostes passen per poder multar tenidors d'habitatge en propietat vertical -diversos habitatges o locals en una propietat única- que es trobin buits i, un cop aquesta situació es doni durant més de dos anys, poder expropiar-los per incorporar aquests pisos a un parc públic de lloguer.

Així mateix, també demanen que siguin els propietaris i no els inquilins els que es facin càrrec dels honoraris en la intermediació immobiliària, i acabar amb els «privilegis fiscals» dels quals, denuncien, es beneficien les socimis, societats d'inversió que, després de comprar habitatge «a preu de saldo», exigeixen «pujades inassumibles o expulsen la gent de les seves cases».

«És un escàndol democràtic que aquests fons no paguin l'impost de societats», va criticar davant del Congrés un dels representants del Sindicat de Llogaters, Jaime Palomera, que es va reunir amb diversos grups parlamentaris per exposar aquesta problemàtica.

Segons van comentar, únicament PP i PNB van rebutjar reunir-se amb ells. La formació basca era l'única que no havia contestat la seva petició de celebrar una trobada mentre que els populars, van lamentar, van cancel·lar la reunió d'aquesta setmana.

Javier Gil, del Sindicat d'Inquilins de Madrid, va lamentar que els grups «no estan donant la suficient importància a les nostres propostes veient la situació que s'està vivint».